Miliony lidí. Tolik by jich muselo vyjít do ulic, aby protesty v Rusku něco změnily, soudí novinářka Procházková

12. březen 2022

Vězněný kritik Kremlu Alexej Navalnyj vyzval Rusy, Bělorusy a další k nedělním protestům v Moskvě a dalších ruských městech proti válce. „Aby protesty v Rusku něco změnily, musely by do ulic vyjít podle mého odhadu miliony lidí. Rusko je velká země, má přes 140 milionů obyvatel. Aby tlak veřejnosti byl opravdu masivní, musely by to být mnohem větší počty lidí, než se dnes odvažují vyjít do ulic. A pochybuju, že to se v dohledné době podaří,“ soudí novinářka Petra Procházková.

Novinářka Deníku N připomíná, že v posledních týdnech se rapidně zhoršila dostupnost nezávislých informací a sociálních sítí, a to v souvislosti s cenzurním zákonem.

Čtěte také

„Ani ty výzvy Navalného, které můžeme číst my, se k řadě Rusů nedostanou. A také se daleko zpřísnily veškeré represe tresty nejen za demonstrace, ale byli zatčeni i lidé, kteří měli na papírku napsáno jen Mír,“ připomíná novinářka.

„Myslím, že hodně lidí se prostě bojí a snaží se tu situaci nějak přečkat. Aby člověk riskoval třeba patnáct let vězení, to už musí být hodně motivován.“

Myslím, že zatím ruský režim zkouší, jak dalece se lidé nechají zastrašit.
Petra Procházková

Na protiválečných demonstrací v Rusku bylo od začátku invaze zadrženo už skoro 14 tisíc lidí. „K velkým trestům zatím režim nepřistoupil. Padají hlavně peněžité tresty. Myslím, že zatím režim zkouší, jak dalece se lidé nechají zastrašit. Pokud by se protiválečné hnutí nějak dramaticky zvedalo, tak se obávám, že by došlo i na drakonické tresty,“ domnívá se Procházková.

Mají Navalného výzvy k protestům dostatečné publikum když ne v Rusku, tak v Bělorusku? Poslechněte si celý rozhovor, Petry Procházkové se ptá Vladimír Kroc.

Spustit audio