Milionové investice krize nezastavila. Příkladem je nová hala na výkrm drůbeže na farmě v Popovicích

12. listopad 2022 08:53

O čtyřicet tisíc kuřat víc chová od tohoto týdne společnost Zemědělské služby Dynín. Otevřela moderní halu na farmě v Popovicích na Českobudějovicku. Do chovu drůbeže investovala třicet milionů korun. A to i přesto, že významně stouply náklady na krmení a energie.

„Hala je 26 metrů široká, 84 metrů dlouhá. Má sedm krmných řad a osm napájecích. Jsou tu automatické systémy, které přivádějí do haly ke kuřatům vodu a krmivo,“ popisuje ředitel společnosti Zemědělské služby Dynín Petr Pokorný.

V hale je nutno udržovat teplotu 34 stupňů Celsia. „Vytápění zajišťuje teplovodní topení a voda se ohřívá pomocí kotle na spalování starého sena, které vyrábíme v našich podnicích. Takže se zbavujeme této hmoty, která je již pro výživu krav nepoužitelná. No, a jako záloha jsou tady čtyři topidla na propan,“ říká ředitel.

Čtěte také

Společnost se pro výstavbu moderní haly rozhodla už před čtyřmi lety. Náklady v průběhu let o něco vzrostly, přesto bylo podle Petra Pokorného rozšíření produkce drůbeže správným rozhodnutím. „Firma, která dodávala halu, i firma, která dodávala technologii, se k té ceně postavily velmi dobře. Měli jsme cenu trochu zafixovanou asi před rokem a půl, firmy nám ji přidržely, takže to nebylo tak strašné. Jsme rádi, že jsme to ještě za těch lepších cen dotáhli,“ dodává.

Nejenom tato jihočeská společnost se rozhodla investovat desítky milionů korun do živočišné výroby. „Nová hala na výkrm brojlerů vyrostla také na Strakonicku u Němětic, výkrmnu prasat stavějí u Brloha a do nové porodny prasnic investovali zemědělci hospodařící u Velešína,“ vyjmenovává ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

Na takové projekty můžou zemědělci čerpat dotace z Programu rozvoje venkova. Ministerstvo zemědělství přijalo za poslední dva roky téměř dva tisíce žádostí za necelé tři miliardy korun.

Spustit audio

Související