Milan Štěch: Senát by se neměl nechat zatáhnout do žabomyších válek

Pozice Senátu se pod vedením Jaroslava Kubery (ODS) politicky nezmění. Alespoň si to myslí místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), podle kterého je druhá komora Parlamentu daná Ústavou a svůj prostor příliš měnit nemůže.  

„Senát v minulosti nedeklaroval, že bude protiváhou někoho… Měl by hrát úlohou přirozenou, “ vysvětluje Milan Štěch v rozhovoru s moderátorkou Marií Bastlovou.

A pokud jsou senátoři jiného názoru, než jsou závěry Poslanecké sněmovny, tak to podle něj dají najevo. Ale typická opozice je v Poslanecké sněmovně. „Senát je orientován více regionálně, méně stranicky,“ upozorňuje.

Senát tvoří osobnosti, které jsou v regionech respektované.
Milan Štěch

Moderátorka Marie Bastlová připomněla politické představitele, kteří se proti Senátu vymezují. K tomu Milan Štěch řekl, že Senát by neměl na každou návnadu reagovat – musí být suverénní, sebejistý, a v tom by se mělo pokračovat: „Neměl by se nechat zatáhnout do nějakých polemik, protože v těch polemikách by se populisté snažili vytvořit atmosféru proti Senátu,“ upozorňuje s tím, že je potřeba, aby se Senát nenechal vykolejit a zatáhnout do žabomyších válek.

Udělala sociální demokracie dobře, když se nepřipojila k opozici proti současné vládě? A měly by být sankce proti Rusku přísnější?

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio