Mikroskop za pár korun

24. březen 2014

Velké procento světové populace doposud nemá dostatečný přístup k tomu, co dnes považujeme za standardní technologické pomůcky. Profesor ze Stanfordské univerzity Manu Prakash proto přišel s minimálním a levným řešením pro rozvojové země, které jim může v jisté míře nahradit nedostatek plnohodnotných mikroskopů.

Manu Prakash za tímto účelem vyvinul levnou stavebnici mikroskopu, jehož podstatnou část si může každý zájemce vystřihnout a složit z tuhého papíru či kartónu. Na předtištěném listu A4 dostane uživatel jako papírovou skládačku základ pro výrobu těla mikroskopu, který dostal příznačný název Foldscope.

Samozřejmě jen papírové tělo k výrobě mikroskopu nestačí. Dalšími nutnými součástkami pro jeho stavbu a funkci jsou levné kulové čočky, držáky na ně, dále knoflíková baterie, malá světelná dioda (LED) s upraveným světelným výstupem, přepínač, měděný drát a také některé polymerní filtry, pokud má mikroskop sloužit pro elementární lékařskou analýzu některých nemocí. Tento účel měl ostatně Manu Prakash zejména na mysli, protože finančně dostupná identifikace některých mikrobiálních a parazitických infekcí jako je malárie, je právě to, co silně potřebuje řada rozvojových zemí, nacházejících se v tropickém pásmu.

Cena veškerých komponent je odhadována na jeden americký dolar. To umožňuje, aby si téměř každý zájemce mohl součástky mikroskopu pořídit a sám si z nich postavit základní nástroj pro lékařskou diagnostiku. Prakash prezentoval svoji myšlenku již v roce 2012 v rámci přednáškového cyklu TED, nyní ovšem jeho koncepce dospěla do stadia výzkumné studie, za níž stojí tříčlenný tým ze Stanfordské univerzity.

Foldscope je schopen pracovat v režimu osvětleného i neosvětleného mikroskopického pole a také se samostatně světélkujícím materiálem v preparátu. Podle tvrzení tvůrců se s pomocí Foldscopu dosáhne 2000násobného zvětšení: podařilo se jim identifikovat mikroskopické původce některých nemocí, jako jsou například Chagasův parazit nebo Escherichia coli.

Zdroje: Phys.Org, Smart Planet, TED.com, arXiv (PDF), MIT Technology review

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio