Mikrohelikoptéra nad skytskými kurgany

17. říjen 2011

Radiem dálkově řízená miniaturní helikoptéra pomohla archeologům zmapovat skytské pohřebiště v ruském Altaji.

Sibiřská lokalita Tuekta se nachází na březích řeky Ursul v pohoří Altaj na pomezí Ruska, Kazachstánu a Mongolska. Před 2 500 roky tu sídlili obávaní Skythové. Nejnápadnějším svědectvím zašlé slávy dávných kočovných pasteveckých kmenů jsou pohřební mohyly zvané kurgany. V okolí Tuekty se jich dochovaly bezmála dvě stovky.

Skythové vršili mohyly nad hroby svých náčelníků. Často jsou zbudovány na věčně zmrzlé půdě a pohřbená těla i předměty se v nich zachovaly dokonale konzervované chladem. V některých kurganech se našly zlaté poklady těžko vyčíslitelné historické ceny. Nejedna mohyla proto padla za oběť hledačům pokladů. Vědci se ze všech sil snaží kurgany zmapovat a zaevidovat. Belgičtí archeologové a geografové z university v Ghentu použili v Tuektě k mapování kurganů malou helikoptéru na dálkové ovládání.

Bateriemi napájená čtveřice rotorů dokáže zanést kilogram těžkou mikrohelikoptéru md4-200 nad vybrané místo a udržet ji nehnutě na jednom místě. Stroj má jen minimální vibrace a to dovoluje pořídit pomocí speciální kamery poměrně ostré snímky terénu. V drsných podmínkách Altaje se belgický tým občas potýkal s nepříjemnými nárazy větru. V jednu chvíli vědci dokonce ztratili s helikoptérou radiové spojení.

Kurgan

„Vzápětí už jsme sprintovali mezi kurgany,“ popisuje krizovou situaci účastník altajské expedice Marijn Hendrickx.

Navzdory podobným problémům se podařilo nasnímat tuektské kurgany a pořídit jak jejich přesnou mapu, tak i trojrozměrný počítačový model. S výsledky průzkumu se mohou odborníci i zájemci z řad veřejnosti seznámit v publikaci otištěné v listopadovém čísle Journal of Archaeological Science.

Srdcem Tuekty bývala ve skythských dobách pětice kurganů seřazených do jedné linie. Mohyly měřily v průměru od 40 do 80 metrů. Dnes je většina z nich poškozená.

Mikrohelikoptéra zmapovala pětici velkých kurganů a asi desítku menších mohyl. Jedna z velkých mohyl byla proměřena s vysokým rozlišením. Kamera ji nasnímala z výšky kolem 40 metrů. Trojrozměrné modely vytvořené na základě tohoto snímkování dovolují určit spolehlivě objemy zeminy přemístěné při výstavbě kurganů. Vědci si mohou na základě získaných dat udělat celkem přesnou představu, jak vypadaly kurgany před poničením v dobách největší slávy svých skythských budovatelů.

Soška skytských střelců, 4.st., dnešní ukrajina

Mikrohelikoptéry se používají pro průzkum v oblastech, odkud je obtížné získat kvalitní satelitní snímky. Novější modely mikrohelikoptér mají větší nosnost a otevírají archeologickému průzkumu nové možnosti: Dovolují například využití kamer snímajících terén v infračervené oblasti spektra. Hodně si vědci slibují od radarových systémů schopných odhalit struktury ukryté pod povrchem země.

Zvukovou podobu tohoto článku můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru v pátek 14.10.2011 v 9:00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.