Migrace je ve Švédsku tématem i pro klasické strany, říká velvyslanec Jiří Šitler

Protiimigrační strana Švédští demokraté v parlamentních volbách posílila svou pozici – s necelými 18 procenty je třetí nejsilnější stranou. „Od voleb k volbám posiluje, toto je historicky její nejsilnější výsledek, říká český velvyslanec ve Švédsku Jiří Šitler s tím, že klasické strany, tradiční levice a pravice, výrazně oslabily.

Významným tématem v předvolební kampani byli uprchlíci, podobně jako zdravotnictví, školství a bytová otázka. „Většina těchto otázek s příchodem mnoha migrantů a jejich integrací souvisí,“ popisuje Šitler.

Myšlenka výstupu z Evropské unie by ve Švédsku prohrála.


Jiří Šitler

Zároveň ale upozorňuje na to, že strany jako Sociální demokraté a Moderáti v průběhu posledního roku změnily politiku a začaly se vyslovovat o restriktivnější přístup k migraci.

Tím vzaly Švédským demokratům téma, což také vysvětluje to, proč byl jejich úspěch menší, než mezinárodní pozorovatelé očekávali.

Čtěte takéŠvédské volby skončily nerozhodně. Nacionalisté posílili, získali 18 procent hlasů

A jaká je nálada u švédské společnosti vůči uprchlíkům? „Vzhledem k počtu lidí ve Švédsku, kteří mají kořeny v zahraničí, je běžný Švéd zvyklý se s nimi stýkat, mít mezi nimi přátele,“ říká.

Většina Švédů si také podle něj spíše klade takové otázky, jakou jsou tempo imigrace a schopnost Švédska integrovat tolik lidí za tak krátkou dobu. „Ve chvíli, kdy to i zavedené strany přijaly jako legitimní téma, tak to vedlo k tomu, že Švédští demokraté ztratili elektorát,“ nastiňuje.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio