Jaká je krutá pravda o Češích očima našich polských sousedů? Michał Zabłocki: Zemský ráj jen na pohled

11. červenec 2023

Polský novinář a bohemista Michał Zabłocki je autorem knihy s titulem Zemský ráj jen na pohled a podtitulem Krutá pravda o Češích očima našich polských sousedů. V Polsku vyšla v roce 2019 a o rok později jsme si ji mohli přečíst také u nás.

Čtěte také

Patnáct reportážních textů, doplněných předmluvami pro českého čtenáře, se snaží korigovat nekritický pohled Poláků na Čechy. Zabłocki z vlastní zkušenosti popisuje řadu temných míst současné české společnosti a jeho postřehy jsou velmi cenné díky kombinaci profesionální žurnalistiky, osobní zkušenosti a odstupu pozorovatele z jiného prostředí.

Slavista a bohemista Michał Zabłocki pracoval jako novinář třináct let v Polské tiskové agentuře, v letech 2010 až 2012 byl jejím dopisovatelem v Praze a Bratislavě. Řadu let se zajímá o naši zemi a chtěl by její co nejpravdivější obraz zprostředkovat čtenářům v Polsku, kde o Češích i Česku dosud – většinově  panují pro nás až nepochopitelné iluze.

Kult České republiky

Název českého vydání jeho knihy  Zemský ráj jen na pohled  odkazuje podle autorova vyjádření k textu české hymny. Podíváme-li se však do tiráže, zjistíme, že přesný překlad původního názvu by zněl To není ráj. Náčrtky o současných Češích. Kniha byla totiž primárně určena polskému čtenáři a autor sám považoval za nutné doplnit české vydání zvláštní předmluvou, která začíná barvitým popisem situace:

Čtěte také

„Abyste lépe pochopili mou knihu, je určitě potřeba znát polský kontext, ve kterém zrála. V Polsku už mnoho let panuje neuvěřitelný – řekl bych až nesnesitelný – kult České republiky, země prezentované jako ráj, ostrov pro ateisty a LGBT, kde všichni jsou šťastni a nikdo si na nic nestěžuje; kde lidé žijí v klidu a bez problémů a po práci se nestresují a jdou na pivo. Češi také v Polsku každoročně vítězí v žebříčku nejoblíbenějších národů a skoro každý Polák by chtěl mít Čecha za souseda. Vyplývá to ze stereotypů kultivovaných médii a z nedostatku běžných informací, i toho, jak by Poláci chtěli Čechy (anebo možná i sebe) vidět.“

Více si můžete poslechnout v repríze pořadu Ex Libris, který připravil Pavel Hlavatý.

V červencové sérii prázdninových repríz vám nabízíme pořady o tom, jak Češi vnímají svou historii i jak nás vidí okolní národy.

autoři: Pavel Hlavatý , Naďa Reviláková
Spustit audio

Související