Michal Hašek: Právo šaría uplatňuje muslimská komunita občas i u nás

18. leden 2016

Jak se na podzimní volby chystají kraje? Znamená pro ně zásadní problém migrační krize? A jak s odstupem hodnotit tzv. lánskou schůzku některých sociálních demokratů s prezidentem Zemanem?

Jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů za ČSSD Michal Hašek v Interview Plus říká, že téma uprchlíků bude důležitým tématem krajských voleb.

„Nepřeju si, aby migrace byla dominantním tématem krajských voleb, ale může být. Sociální demokracie se mu rozhodně nebude vyhýbat.“ Podle Haška nelze připustit, aby toto téma uchopili pouze extrémní politické síly a xenofobové.

„Budou to více reflektovat lidé na jižní Moravě anebo v jižních Čechách, protože jižní hranice je nejvíce zatížená,“ je přesvědčen Hašek.


Německý stát, policie i kancléřka Merkelová fatálně selhaly. Německo významně podcenilo celou situaci. (Michal Hašek o silvestrovských útocích v německých městech)

Hašek považuje za odstrašující projekty multikulturalismu v západní Evropě. „Nechci v Jihomoravském kraji žádné ucelené muslimské komunity.“

Na otázku, zda současná muslimská komunita v Brně je bezpečnostním rizikem, odmítl Hašek odpovědět s poukazem na to, že jako hejtman nemůže ohrozit národní bezpečnost.

„Podle informací z muslimské komunity je tu právo šaría občas uplatňováno,“ říká Hašek.

Hašek je přesvědčen, že je třeba okamžitě zastavit přísun uprchlíků do Evropy a uzavřít hranice EU.

Lánská schůzka? Každý dělá chyby

Premiér Sobotka v rozhovoru pro Právo uvedl, že za úspěch v krajských volbách by považoval zisk sedmi hejtmanských křesel. Hašek má podobný názor a přeje si úspěch alespoň v polovině krajů.

„Žádné velké straně se zatím v novodobé historii nepodařilo uhájit post hejtmana i ve třetím funkčním období. V minulosti po osmi letech vždy hejtmani končili. Věřím, že ČSSD letos toto tabu prolomí.“

Jak s odstupem času hodnotí Hašek tzv. lánskou schůzku s prezidentem, která vážně ohrozila jeho kariéru v sociální demokracii? „Každý člověk udělá v životě chybu, ale jenom blbec chybu opakuje,“ říká Hašek.

„Lánská schůzka je v ČSSD uzavřená kapitola. Řada účastníků tohoto setkání dnes znovu kandiduje s podporou premiéra Sobotky,“ uzavírá jihomoravský hejtman s tím, že strana je před krajskými volbami jednotná.

V Interview Plus s Michalem Haškem si můžete dále poslechnout, jak to vypadá s vybudováním dálničního spojení Brno - Vídeň, anebo s penězi na opravy krajských silnic.

Spustit audio