Michaela Vetešková: Jak maminka vyprávěla o 20. století

22. listopad 2020

Pohádkové příběhy, které se dotýkají sedmi událostí našich dějin. Důležité okamžiky z minulosti našeho státu se připomínají na výstavách, v muzeích i různými zážitkovými akcemi.

Čte: Simona Vrbická-Koptová
Dramaturgie: Zuzana Vojtíšková
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno: 2018

Maminka a reportérka Michaela Vetešková na nich natáčela rozhlasové reportáže a pak vytvořila příběhy pro děti. Navštívila vagon arcivévody Ferdinanda D'Este, podívala se do Národního muzea, kde je uložený notový i písemný zápis státní hymny, byla ve skladu Národního filmového archivu a prohlédla si válečné filmy. Projela se v pojízdné kanceláři rodiny Baťů ve zlínském mrakodrapu a pátrala po svém muži v rozhlasové budově. Příběhy, které se hravou formou snaží dětem přiblížit složité historické události, vyšly i knižně s ilustracemi Lenky Jasanské. 

Jak si maminka prohlédla vagon arcivévody d´Este aneb Jak to všechno začalo

Maminka s mikrofonem tajně nahlédla do salónního vozu arcivévody Ferdinanda D'Este. Tento vážený muž, který měl být naším vládcem, v něm procestoval se
svou rodinou celou Evropu.

Jak maminka zazpívala hymnu aneb Vznik Československé republiky roku1918

Co by se stalo, kdyby se ztratily noty z notového zápisu naší hymny? Maminka se zašla podívat na tento vzácný, starý dokument do Národního muzea v Praze.

Jak maminka zachránila šaty filmové hvězdy aneb První republika

O čem přemýšlí a na co si musí dávat pozor švadlenka, která spravuje šaty slavné filmové herečky Adiny Mandlové?

Jak maminka našla ztracené cínové vojáčky aneb O mobilizaci roku 1938

Proč mají ve Vojenském historickém ústavu schované cínové vojáčky v dřevěné
skříni, místo aby je vystavili ve vitrínkách a ukazovali je návštěvníkům?

Jak se maminka dívala na staré filmy aneb O druhé světové válce

V Národním filmovém archivu mají filmy, které nejsou jen tak někde k vidění. Maminka si omylem pustila dva snímky o válce. Co ji na nich překvapilo?

Jak se maminka projela výtahem v mrakodrapu aneb O únorovém převratu roku 1948

Návštěva zlínského mrakodrapu se mamince proměnila v dobrodružnou cestu: převrátil se s ní výtah, podobně jako jsou převratné dějiny naší země.

Jak maminka vzala rodinu do rozhlasové budovy aneb Co se tam dělo v roce 1968

Když maminka vezme svou rodinu do rozhlasu, může se stát, že se tatínek ztratí. Co při svém bloudění po chodbách a studiích zažije?

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc ještě týden po odvysílání on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení nebo jako podcast na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio