Michaela Jílková: Máte slovo je jediná svobodná diskuze, které se může zúčastnit každý

26. leden 2017

Michaela Jílková je zvyklá moderovat, a i když byla tentokrát v roli zpovídané, často z ní asertivně přecházela do pozice ženy, která tlačí debatu, kam uzná za vhodné. Novinářku, moderátorku a autorku pořadů proslavily živelné diskuzní pořady, zejména Kotel na TV Nova. Dnes moderuje v České televizi Máte slovo, jehož ozvěny pronikají po skončení každé epizody na sociální sítě. Může vysílání pořadu posilovat nenávistnou společenskou atmosféru? Jak se Jílková vyrovnává s tím, jak ji vnímá publikum? Ve studiu Radia Wave byla řeč i o nevýhodách, které může moderátorka pociťovat jen kvůli tomu, že je žena.

V pořadu Máte slovo se často dostáváte do vypjatých situací. Musíte okřikovat hosty, být velmi důrazná. Když pořad skončí, musíte se nějak uklidňovat, nebo opustíte roli moderátorky a máte hotovo?
Samozřejmě, opustím roli moderátorky a po vysílání máme poradu. Ale organismus a mozek je vybuzený, takže nepřijdu domů a neusnu. Chodím spát kolem druhé, půl třetí.

Takže role Michaely Jílkové z televize je stejná jako ve vašem běžném životě?
Ne, ta je odlišná. Pokud máte řídit diskuzi, kde je 36 lidí, nebo pořad Kotel, kde bylo 160 lidí, tak se logicky nemůžete chovat stejně, jako se chováte doma nebo s přáteli nebo na poradě. Musíte se chovat jinak.

A co se týče důraznosti – jednou nebo dvakrát jsem si v Kotli řekla, že budu milá, hodná. Protože ve své podstatě já jsem hodná, milá. Ale v Kotli jsem to zkusila a okamžitě se to rozvezlo. Když moderujete větší skupinu lidí a ona necítí určitý respekt nebo řád, tak se atmosféra příliš uvolní. A zejména kvůli Kotli jsem studovala psychologii davu, abych tu práci mohla dělat. Když dav povolí a vy ztratíte autoritu, tak už to nevrátíte. To bych musela povolat policii nebo vojska.

Byla v Kotli ochranka?
Ano, ale já jsem ji nikdy nepotřebovala. Vždy jsem si poradila sama. Ale abych pravdu řekla, také mě někdy mrzí, že musím být tak tvrdá. Že si lidé myslí, že jsem hrozná semetrika a musí být hrozné se mnou žít. Ale ono to bohužel jinak nejde.

Kromě moderování pořady také vymýšlíte. Co je největší přidanou hodnotou pořadu Máte slovo?
Já si stojím za tím, že Máte slovo je jediný pořad, a platilo to i pro Kotel, kde se úplně každý občan této země může zúčastnit svobodné diskuze s odpovědnými, s odborníky, s nejvyššími představiteli země. Jinak se k nim nemáte šanci dostat.

Jaký taková diskuze má smysl a komu je určena?
Ještě bych se zastavila u předchozího. O čem je demokracie? O tom, že i my občané můžeme hovořit do věcí veřejných. Řeči, že můžeme promlouvat jednou za 4 roky vhozením hlasu, to je strašně málo. Proto existují občasné iniciativy, demonstrace, tak můžete vyjádřit názor na průběh vlády. Máte slovo umožňuje každému občanu v této zemi přijít a veřejně říci odpovědné osobě svůj názor. Jak se mu žije, co prožívá a co pro něj ten který problém znamená. Velice často se stává, že političtí představitelé se po skončení pořadu diví, jaká je skutečnost. Často se poslanci či ministři dozvídají, co si lidé skutečně myslí a kde je jádro problému. Opakovaně jsem zažila, že ministr po skončení řekl svým lidem: „Toto je opravdu problém, na to se musíme podívat.“ Tím, že jsou v Máte slovo různé názorové skupiny, máte možnost si vyslechnout jako divák různé názory. A po skončení, a to vím z ohlasů z diskuzí s lidmi i na ulici, si vytváří svůj názor. Oni se o těch tématech doma baví. Třeba i druhý, třetí den v práci. Vytváří si svůj názor. Nikdo jim nediktuje, co si mají myslet.

Jaká je dramaturgie pořadu, kdo se na ní podílí? Kdo rozhoduje o tom, jací hosté skutečně dostanou slovo?
Jsme tým. Máme šéfa, Jiřího Vondráčka, patřím tam já a dva dramaturgové. V tomto složení o tom diskutujeme. Protože, a to vás možná také překvapí, já velice ráda o všem diskutuji.

To mě vůbec nepřekvapuje paní Jílková.
To jsem ráda. Jde o to, že se navrhne téma a pak se o něm diskutuje. Jací by k němu mohli být hosté, jací by byli nejlepší. Řekla bych, že se u nás rozhoduje kolektivně.

Narážím na to proto, že se pak do diskuze dostanou argumenty, které nemusí být podložené. Vy říkáte, že diváci mají šanci udělat si názor sami. si myslím, že role moderátora a dramaturgie je, aby se do debaty dostaly pouze relevantní názory. V Máte slovo zaznělo něco ve smyslu, že konzumace brambor je špatná na klouby. Protože se v kolenech ukládá škrob. To je náhodně vybraný výrok, který se nezakládá na pravdě. A když pustíte všechny názory do diskuze, pak je těžké je v tomto množství respondentů a respondentek filtrovat.
Zaprvé, řekl jste, že v Máte slovo vystupují lidé, kteří nemají názory podložené. Vystupují tam politici, odborníci a různí občané. A každý má kromě faktů nějaký pocit. Má nějaké informace. Snad můžeme říkat své názory, to je projev demokracie. Od toho jsou tam odborníci a politici, kteří na to reagují.

03789034.png

Nebojíte se, že se š pořad může vést na vlně populárních, až populistických témat, nebo dokonce nesnášenlivosti, kterou zároveň rozdmýchává? Řekněme, že se ve společnosti objeví nějaké pocity, které se skrze Máte slovo ventilují. V syrové, neupravené formě. Neměla by veřejná debata být více kultivovaná? Máte slovo je velmi emotivní a lidé na to slyší. Narážím třeba na díly o uprchlících a adopci dětí stejnopohlavními páry
Česká televize jako veřejnoprávní médium nabízí široké spektrum diskuzních pořadů. Pokud chcete učesané, klidné diskuzní pořady – máte jich tam spoustu. Máte slovo je pořad, kde se mohou ventilovat u určitých témat i emoce. Víte, já spatřuji za naprosto lidské, že když o něčem nepříjemném diskutuji, tak mám v hlase emoce. Vadí mi, když se zastírá realita, když lidé mluví jako roboti, strojeně. To je návrat k regulaci: co, jak a kdo může říkat! Řekněte mi, který názor je správný. Budete to rozhodovat vy?

Není to právě role médií, hledat názory a zprostředkovat odpovědi?
Takže vy myslíte, že moderátor má být ten, kdo pozve dva odborníky a na závěr řekne: „Vážení, slyšeli jste pana Pepíka a pana Františka a já vám říkám, že správný názor je pana Pepíka, protože já jsem paní chytrá.“

Vůbec ne.
Já se vůbec nedomnívám, že novinář má být ten, kdo určuje a říká lidem, co si mají myslet a co je správné.

To jsem vůbec neřekl.
Novinařina je o tom, že poskytujeme informace ze všech stran. Ze všech stran zdůrazňuji. Na to jsem velmi alergická, když se některé názorové proudy do diskuze nepouští. Tím už ovlivňujete, co si lidé mají myslet. Jsem pro co nejpestřejší názorové spektrum.

I když ty názory jsou ezoterické nebo nedemokratické?
A vy jste po zhlédnutí toho pořadu začal věřit ezoterice? Nebo nebudete jíst brambory?

Ale v této debatě vůbec nejde o mě, jde o jiné publikum…
O jakých lidech mluvíte? O manuálně pracujících? Mluvíte o občanech, kteří nežijí v Praze?

Já bych je nějak nespecifikoval.
Ale k tomu směřujete. Vy si myslíte, že to nepotřebujete, ale ti občané mimo Prahu ano. Nebo lidé co nemají vysokoškolské vzdělání. Potřebují mít informace, které jim předem vybereme?

Zpochybňoval vás někdy někdo jen proto, že jste žena? Setkala jste se kvůli tomu s nějakými překážkami?
Ne. Ale je tu jedna zajímavá věc, která je i pokrokem k lepšímu. Když jsem moderovala před dvaceti lety Arénu, tak jsem otěhotněla. A tehdy v roce 1996 jsem byla odejita ve třetím měsíci těhotenství. Prý nemohu dále vysílat, protože bych ve třetím měsíci traumatizovala politiky svým břichem. Tehdy byla těhotná žena na obrazovce považována za neestetickou. O sedm let později jsem otěhotněla s Maruškou a společnost se posunula. Kotel jsem moderovala do osmého měsíce. Dneska je to úplně normální a běžné. V tom vidím pozitivní vývoj.

Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.