Michaela Jílková

7. květen 2008

Novinářka a moderátorka Michaela Jílková si ve středečním Dopoledním Radiožurnálu povídala s Lucií Výbornou o práci novináře, o zkušenostech s moderováním diskusních pořadů a především o spolupráci novinář - politik. Jílková také prozradila, co si myslí o politicích a co ji na nich nejvíce vadí. Ve čtvrtek 8. května bude hostem herečka Věra Tichánková.

"Jsem již přesycena a znechucena z politiků za těch 17 let," odpověděla Michaela Jílková na otázku, proč nyní uvádí diskusní pořad Máte slovo, který není založen na politicích. "Při práci na rozhovorech pro Mladou frontu jsem se potýkala s tím, že politici si chtějí diktovat otázky, chtějí diktovat témata, vyhýbají se odpovědi. Když pak dostanete hodinový přepis takového rozhovoru, musíte se v tom přehrabovat a udělat z toho něco, aby to čtenáře zajímalo, tak to je až masochistická práce," vysvětlila. "Takže už mám politiků dost a jsem přesvědčena, že i lidé. Proto jsem se rozhodla, že se budu věnovat problémům, které občané zažívají na vlastní kůži," vysvětlila Jílková.

Jak se podle Michaely Jílkové změnili politici za posledních 10 let? "Úroveň politiků se zhoršila. Já na současné politické scéně nevidím jedinou osobnost, vzdělaného člověka na vysoké úrovni. Pro mě z nich nikdo nemá přirozenou autoritu," řekla novinářka. Co se týče srovnání se zahraničními politiky, měla Michaela Jílková tuto odpověď: "Se zahraničními politiky nemám zkušenosti. Ale z toho, jak člověk sleduje dění v okolních státech a podobně, tak si myslím, že si člověk nevybere."

Na dotaz posluchače, zda nebude jen otázkou času a hlavně peněz, kdy se vrátí k moderování politických 'blábolů', Michaela Jílková odpověděla: "Já jsem zcela ty politické bláboly neopustila. Máte slovo je občansko-politický pořad a ti politici tam docházejí. Ale já se už nechci zaměřovat jenom na ně. Já dělám práci pro lidi, a také tehdy, když mě těší. A myslím, že smysl má, když bude s odborníky, politiky i s veřejností. Vždycky se snažím, aby to lidi zaujalo. Za Kotel jsem sklízela kritiku od intelektuálů, že byl bulvární, ale já to dělala záměrně. To bavilo nejširší vrstvy lidí," řekla v Dopoledním Radiožurnálu Michaela Jílková.

Záznam celého rozhovoru s Michaelou Jílkovou si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: kbr
Spustit audio