Mezinárodní soudní dvůr v Haagu soudí Izrael

26. únor 2004

V pondělí začal Mezinárodní soudní dvůr v nizozemském Haagu projednávat kontroverzní výstavbu izraelské ochranné zdi na Západním břehu Jordánu. Skutečnost, že se otázka diskutuje na této mezinárodní platformě, se sice těší pozornosti světových médií, ale v praxi nemá zásadní význam.

I když byl Mezinárodní soudní dvůr v roce 1946 zřízen jako nejvyšší soudní autorita OSN pro otázky mezinárodního práva, jeho rozhodnutí, anebo spíše doporučení nebude mít žádnou právní závaznost a bude záležet pouze na Radě bezpečnosti, jak s ním naloží. Jeho verdikt však může ovlivnit mínění světové veřejnosti, a kdyby například rozhodl, že Izrael má právo zeď budovat, výrazně by zlepšil jeho mezinárodní image. A pokud by Rada bezpečnosti naopak na základě negativního doporučení soudu chtěla na Izrael uvalit sankce, jak doufají Palestinci, je velmi pravděpodobné, že je budou vetovat Spojené státy.

Židovský stát tvrdí, že soudu nepřísluší záležitost projednávat a že zeď je jeho vnitrostátní ochranou proti palestinským sebevražedným atentátníkům. Na úseku, kde už bariéra stojí, klesl počet útoků o celých 50 procent. Stejné zkušenosti má Izrael s již vybudovaným, i když mnohem méně důmyslným plotem, který jej odděluje od pásma Gazy.

Protože Izrael jurisdikci soudu neuznává, nevyslal do Haagu žádné oficiální zástupce, ale pouze písemné odůvodnění stavby plotu. Jeho názor sdílí i většina nejvýznamnějších zemí světa, jako jsou Spojené státy, Británie, země Evropské unie, včetně přistupujících členů, ale také Rusko. Ty se proto slyšení neúčastní, stejně jako například Egypt, Libanon nebo Sýrie. Soud proto vyslechl názor pouze 14 stran. Izrael poukazuje na to, že soudci většinou pocházejí z nedemokratických režimů, a proto od nich nelze očekávat objektivní verdikt. Totéž si myslí i 91 procent izraelských občanů.

Kontroverzní plot je zhruba 700 kilometrů dlouhá betonová bariéra, místy vysoká až osm metrů a vybavená elektronickým detekčním zařízením, zátarasy, ostnatým drátem, ochrannými příkopy, strážními věžemi a kamerami. Izrael ji buduje kolem celého území Západního břehu a slibuje si od ní téměř dokonalou ochranu před palestinskými útočníky. Plot má také probíhat východním Jeruzalémem a oddělit Izraelce od tamějších Arabů.

Palestinci tvrdí, že trasa plotu je nezákonná, protože nesleduje takzvanou Zelenou linii z roku 1949. Tu považují za hranice budoucí samostatné Palestiny, zatímco Izrael pouze za linii příměří. Palestinci argumentují tím, že plot znemožňuje desetitisícům lidí přístup k polím, školám a nemocnicím, Izrael chce zase ochránit co nejvíc židovských osad na palestinském území tak, že je bariérou přiřadí k Izraeli. Aby však vyšel palestinským argumentům vstříc, začal v neděli bourat osmikilometrový úsek u vesnice Baká al-Šarkíja a srovnávat jeho trasu podél Zelené linie.

V Haagu svou kauzu uvedli Palestinci a pak vystoupily všechny přihlášené strany, tedy Malajsie, Indonésie, Senegal, Alžírsko, Saúdská Arábie, Jižní Afrika, Bangladéš, Madagaskar, Súdán, Turecko, Belize a kuriózně také Kuba, která se navzdory vlastní situaci na poli lidských práv cítí povolána volat po jejich dodržování jinde. Názor arabských států prezentovala Organizace Islámské konference. Pouze Jordánsko jako soused Izraele a Západního břehu vyjádřilo jediný reálný argument proti stavbě zdi - obává se, že oddělení palestinského území od Izraele vyústí v masový exodus Palestinců k nim. Všichni, kdo v Haagu vystoupili, požadovali, aby soudní dvůr Izraeli stavbu plotu zakázal, a nikdo se nezmínil o palestinských atentátech, proti kterým má plot Izrael chránit. Teď budou soudci předložené materiály a názory zvažovat.

Izrael sice své oficiální zástupce k soudu nevyslal, ale vypravilo se tam asi 150 pozůstalých po obětech palestinských atentátů. Umístili před soudní budovou zdemolovaný vrak autobusu, který před třemi týdny odpálil palestinský sebevrah v Jeruzalémě a zabil 11 lidí. Názor přítomných zní, že Mezinárodní soudní dvůr nemá soudit právo Izraele na sebeobranu, ale Palestince a jejich nekončící útoky na izraelské civilisty.

Oficiální představitelé Izraele mají pro haagský soud ještě ostřejší slova. Ministr financí Binjamin Netanjahu prohlásil, že před soudem stojí oběti místo vrahů, a dodal: "Naše svědomí nám diktuje, že ochrana vlastních životů je důležitější než zachování kvality života někoho jiného. Kvalitu života lze zlepšit vždycky, ale smrt je nezvratná." Jeho slova potvrdil i poslední palestinský atentát, ke kterému došlo v Jeruzalémě těsně před pondělním zahájením haagského slyšení a který si vyžádal 8 mrtvých. Premiér Ariel Šaron se netají tím, že je mu úplně jedno, jaký verdikt soudci vynesou, protože Izrael bude ochrannou zeď stavět dál a podle plánu ji dokončí. A protože soud má trvat šest až dvanáct měsíců, může být plot postaven dřív, než bude vyřčeno případné soudní doporučení jej nebudovat.

autor: gzb
Spustit audio