Mezi Hradem a ministerstvem zahraničí probíhaly všelijaké podivné věci, uvažuje Ondřej Kolář, o kterém se spekuluje jako o ministrovi

13. říjen 2021

Vzhledem k jasné většině mandátů a pramalému manévrovacímu prostoru hnutí ANO je už celkem jasné, že vládu převezme pětikoalice. Jeden z prvních zahraničněpolitických úkolů, které na kabinet SPOLU a PirSTAN čekají, je předsednictví v Radě Evropské unie. Hlavní analytik Hospodářských novin Martin Ehl ale připomíná, že konzervativní ODS by si třeba v otázce klimatické politiky nemusela tak docela rozumět s liberálními Piráty.

Stávající starosta Prahy 6 a nově zvolený poslanec Ondřej Kolář (TOP 09) nicméně nemá obavy, že by koalice nenašly společnou řeč. Vítězná koalice tří stran SPOLU se už musela dohodnout třeba na jednotném postoji k euru, a to přesto, že občanští demokraté společnou měnu EU odmítají, zatímco TOP 09 ji výhledově neodmítá.

Čtěte také

O Kolářovi se teď spekuluje jako o možném kandidátovi na post ministra zahraničí, přímo se ale k zákulisí jednání o obsazení resortu vyjádřit odmítá. Nakonec připouští, že pokud by tato nabídka přišla, přemýšlel by o ní.

Méně zdrženlivý je v tomto ohledu ruský tisk, který naznačil, že pokud se Kolář ministrem zahraničí nakonec stane, vzájemné diplomatické vztahy se rozhodně jen tak rychle nezmění. Starosta šesté pražské městské části se s nimi dostal do sporu už před rokem, kdy nechal odstranit pomník maršála Koněva z náměstí Interbrigády v Bubenči.

Zahraniční politika potřebuje vrátit tvář

„Rusové se snaží opět nějakým způsobem zasahovat do našich věcí. Rusko přece není od toho, aby nám říkalo, kdo může, nebo nemůže, být ministrem čehokoliv, ať už zahraničí, obrany, nebo školství. To mu vůbec nepřísluší. (...) Úkolem příští vlády je najít s Ruskem řeč, ale Rusko je ten, kdo má máslo na hlavě,“ komentuje Kolář v pořadu Téma dne.

Přestože uznává, že zamrzlé vztahy nejsou žádoucí ani pro jednu stranu, je to podle Koláře Rusko, které má v tuto chvíli příslovečné máslo na hlavě.

Mezi Hradem a ministerstvem zahraniční opravdu probíhaly všelijaké podivné věci. A tomu je potřeba učinit přítrž.
Ondřej Kolář

Pokud jde o nesoulad oficiální zahraniční politiky státu a některých prohlášení prezidenta Miloše Zemana, je v první řadě potřeba vrátit rezortu zahraničí celou zahraničně-politickou agendu, o kterou částečně přišla působením Hradu, tvrdí novopečený poslanec.

„Tvůrcem zahraniční politiky u nás je vláda prostřednictvím ministerstva zahraničí. Bohužel v předchozích letech, kdy měli rezort sociální demokraté, byla velká část agendy ve vztahu k Rusku a Číně přesunuta do Kanceláře prezidenta republiky.“

Kolář upozorňuje i na to, že prezident má v oblasti zahraniční politiky významnou úlohu, ale nemá ji tvořit a hlavně by se neměl odklánět ze směru, který určuje vláda.

Hosty byli:
Martin Ehl, hlavní analytik Hospodářských novin
Ondřej Kolář, TOP09, starosta Prahy 6 a poslanec
Martin Klus, státní tajemník slovenského ministerstva zahraničí
Jiří Pehe, ředitel New York University Prague

„Vůbec si nedělám iluze – existují tady skutečnosti jako například to, že poradce prezidenta Martin Nejedlý, který ani není zaměstnancem kanceláře prezidenta, disponuje diplomatickým pasem. To mu muselo vydat ministerstvo zahraničí, které podobné věci nedělá jen tak."

A dodává: Pokud se v tom prostředí nějak orientujete, tak zkrátka a dobře dospějete k závěru že mezi Hradem a ministerstvem zahraniční opravdu probíhaly všelijaké podivné věci. A tomu je potřeba učinit přítrž.“

Jaká je budoucnost Visegrádské čtyřky? A proč mají Slováci radost z úspěchu středopravých koalic v Česku? Poslechněte si audiozáznam celého Tématu dne Lukáše Matošky.

autoři: Lukáš Matoška , marz
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.