Metanol před deseti lety zabil 50 lidí, aféra rezonovala také ve vysílání Českého rozhlasu

7. říjen 2022

Bezbarvá kapalina s alkoholovým zápachem, je těkavá, hořlavá a silně jedovatá. To je metanol, dříve označovaný jako dřevný líh. Problém je, že se nedá rozpoznat od etanolu, který je běžnou, a někdy i hlavní, součástí alkoholických nápojů. Nemají barvu a stejnou mají chuť i zápach. Metanol se používá jako rozpouštědlo, jako přísada do nemrznoucích směsí nebo pohonných hmot. A čas od času někoho napadne s ním pančovat alkohol určený ke konzumaci. Tak jako v roce 2012.

Přístroj, který za pár minut odhalí metanol v krvi, vymysleli vědci z Masarykovy univerzity.

Celé kauze se ve svém zpravodajství obsáhle věnoval také Český rozhlas. První dvě úmrtí po otravě metylem policie zaznamenala v Karviné 6. září. Další případy následovaly na severní i jižní Moravě. Policisté a inspektoři začali s rozsáhlými kontrolami. Jako první se zaměřili na stánky a trafiky v chudších čtvrtích, kde se prodával levný stáčený alkohol pochybného původu.

Prohibice!

12. září ministerstvo zdravotnictví zakázalo stánkový prodej tvrdého alkoholu. Všechny síly napnula také policie a začala razantně potírat nezákonný prodej a výrobu alkoholu. Otrávených totiž stále přibývalo. Na pomoc českým zdravotníkům přiletěl i uznávaný lékař z Norska, který sebou měl speciální lék.

Soud s hlavními míchači v kauze metanol (Křepela, Fian)

Situace se stále zhoršovala a v pátek večer ministr zdravotnictví Leoš Heger vyhlásil částečný zákaz prodeje alkoholických nápojů. Dočasná prohibice vyděsila výrobce, jejich zaměstnance i alkoholiky. A těch u nás není zrovna málo. Jeden a půl milionu lidí má problémy s alkoholem a půl milionu z nich pije takovým způsobem, že to výrazně škodí jejich fyzickému i duševnímu zdraví. Ta čísla jsou na webu vlády České republiky.

Desítky obětí a výjimečné tresty

Policii se po intenzivním vyšetřování podařil průlom při razii v Opavě a částečná prohibice mohla skončit 27. září. Mrtvých ale přibývalo ještě několik týdnů. Krajský soud ve Zlíně vynesl nad obviněnými v metanolové kauze rozsudky 21. května roku 2014. Padly dvě doživotí a několik dlouholetých žalářů. Metylalkohol zabil před deseti lety v České republice na pět desítek lidí. Na vládním webu se dočtete, že etylalkohol má ročně obětí 6 a půl tisíce. Jak ve svém zpravodajství zachytil metanolovou kauzu Český rozhlas, uslyšíte v přiloženém audiu.

Prohibice, prázdné regály (ilustrační foto)
autor: Jiří Zeman
Spustit audio