Městské lesy Liberec obnoví příjem nových objednávek na palivové dřevo až v lednu 2023

24. říjen 2022 14:45

Liberecká společnost MLL musí ještě do zimy stihnout vyřídit všechny objednávky na palivové dřevo. Jestli se dostane na všechny zájemce, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

V areálu Městských lesů Liberec vrcholí v posledních říjnových dnech příprava topiva pro zákazníky, kteří si objednali palivové dříví. Nové objednávky už ale tato městská organizace nepřijímá a v roce 2022 ani nebude.

Důvodem je razantní nárůst zájmu o palivové dřevo v důsledku dopadů aktuální energetické krize. Oproti předchozím letům se v roce 2022 zvedl o 100 procent. Kromě omezené kapacity pro zpracování dřeva jsou dalším důvodem i limity těžby.

„Je to především kapacitou, kterou my tu máme pro výrobu. A samozřejmě také rozhodnutím o tom, do jaké maximální výše budeme těžit v lese. Nechceme překračovat limity, které si stanovujeme, jenom z toho důvodu, že je větší poptávka po palivovém dříví“, vysvětlil ředitel organizace Jiří Bliml.

Obnovit příjem objednávek na palivové dříví se liberecké městské lesy chystají od ledna 2023. A štípané dřevo by mělo také být dražší, kvůli vyšším cenám energií a paliv. „V průběhu prosince budeme tvořit nové ceny na příští rok (2023). Bohužel, vstupují do toho další náklady, jako energie, a tak dále, které musíme zaplatit. Navýšení přijde, mluvme o stokorunách…,“ dodal Jiří Bliml.

V areálu Městských lesů Liberec natáčela redaktorka Jana Švecová, poslechněte si reportáž.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související