Města blíže občanům. Radnice vyčlení ze svých rozpočtů peníze na projekty svých obyvatel

15. červenec 2015

Lidé se budou moci přímo zapojit do rozhodování o tom, na co půjde část peněz z městských rozpočtů. Unikátní projekt vychází z tzv. participativního rozpočtu a začnou ho testovat v Praze 10, kde dostal název Moje stopa, a Praze-Zbraslavi.

Organizátoři připravují spuštění projektu v Ostravě nebo Jičíně.

Radnice vyčlení na projekty, které obyvatelé měst sami navrhnou a hlasují o nich, necelé procento ze svého rozpočtu.

Podobně je tomu v Polsku nebo na Slovensku. Ve světě je to ale až polovina, jak upozorňuje koordinátor podpory radnic při zavádění participativního rozpočtu z neziskové organizace Agora Central Europe Vojtěch Černý.

„Obecně participativní rozpočet umožňuje financovat prakticky jakýkoli nápad a projekt, s jakým občané přijdou do výše stanovené radnicí. V případě projektu Moje stopa, vzhledem k tomu, že s tímto rozpočtem začínáme, tak se téma omezilo na veřejné prostory, veřejná prostranství. Horní limit pro projekt je stanoven na milión korun,“ doplňuje koordinátor.

Lidé z Prahy 10 budou moci své návrhy podávat od září.

„Bude připraveno několik různých setkání, na kterých budou návrhy prodiskutovávány jak mezi občany samotnými, tak s úředníky radnice. Proběhne zhodnocení z hlediska realizovatelnosti a začátkem příštího roku pak elektronická i papírová volba o tom, které z podaných projektů by měly získat finanční podporu,“ popisuje fungování projektu Černý.

Úspěšnost projektů vyhodnotí radnice spolu s občany. Vojtěch Černý by byl rád, kdyby částky z rozpočtů byly vyšší:

„Do budoucna doufáme, že radnice zjistí, že ten nástroj je natolik dobrý a natolik kvalitní, že se ty částky budou zvyšovat. Nicméně to vždy závisí na zastupitelstvu daného města.“

autoři: mvo , rkr
Spustit audio