Města a obce mohou nově odmítnout vyplacení doplatku na bydlení lidem, bydlícím dlouhodobě na ubytovnách

10. červen 2015

Za první měsíc platnosti novely o doplatku na bydlení eviduje Úřad práce v severních Čechách, tedy v Ústeckém a Libereckém kraji, víc než 2000 žádostí o stanovisko obce k výplatě dávky. Právě městské nebo obecní úřady můžou, v případě pochybností, odmítnout vyplacení doplatku na bydlení lidem, kteří bydlí na ubytovně. Některá města chystají k rozhodování o žádostech speciální podmínky.

Úřady práce, které žádosti o doplatky evidují, následně povolené vyplacení doplatku posílají klientům ubytoven. Města a obce také můžou vyplacení doplatku na bydlení odmítnout. Podmínky pro schvalování žádostí se chystají například v Ústí nad Labem.

„Představu máme už celkem konkrétní, já osobně budu trvat na tom, abychom neudělovali souhlas osobám, které páchají přestupky. Jakmile budou páchat přestupky, tak je tady nechceme,“ říká náměstkyně ústeckého primátora Jana Bohuňková z PROUstí.

V Teplicích bude o žádostech rozhodovat rada města a například ve Varnsdorfu, Šluknově nebo Litvínově zatím žádnou ze žádostí nezamítli a ani to neplánují. Pokud ovšem dané město o žádostech nerozhodlo, znamená to, že se lidem může výplata doplatku na bydlení zpozdit.

„V případě, že Úřad práce České republiky neobdrží souhlasné stanovisko, nebo ho neobdrží vůbec, pak není splněná zákonná podmínka,“ vysvětluje Kateřina Beránková z úřadu práce s tím, že se následně musí taková obec o člověka postarat.

Chystají se také kontroly ubytoven

V Ústí nad Labem se chystají také kontroly ubytoven. Jan Husák, který má na ústeckém magistrátu přiznávání doplatků na starosti, chce kontrolou zjistit dodržování provozních řádů. Podle něj se o nich rozhoduje pouze od stolu.

„Ta kritéria budeme ověřovat, na základě toho budeme nebo nebudeme dávat souhlasy. Je to jedna z možností, jak napravit ten stav v zařízeních, protože nemáme vždy za to, že by byl provozní řád naplňovaný fakticky, do puntíku.“

To že hygiena rozhoduje pouze formálně, ovšem Roman Šťastný z ústecké krajské hygienické stanice odmítá.

„Tato problematika se od stolu rozhodovat nedá - do terénu chodíme zcela pravidelně. Nehledě na to, že jakmile přijde právě nový provozní řád, tak je samozřejmě přímo v terénu se přesvědčit, že ty skutečnosti v něm uvedené jsou pravdivé.“

Právě schválený provozní řád ubytovny podmínkou je podmínkou pro vyplacení doplatku klientům, kteří v takovém zařízení dlouhodobě žijí. Ubytoven s povoleným provozním řádem je v Libereckém kraji téměř 60 a v Ústeckém kraji kolem 70.

„Počet a plocha obytných jednotek, včetně nejvyššího počtu ubytovaných osob, dále vybavenost záchodem, sprchou, umývárnou, také místo pro přípravu a ohřev jídla, dále se udává způsob vytápění a teplota jednotek v topném období a také způsob zajištění tekoucí pitné a teplé vody,“ popisuje Roman Šťastný některé podmínky pro schválení provozního řádu ubytoven, které klienti dlouhodobě využívají.

autoři: hau , bach
Spustit audio