Města a obce mají na účtech miliardy, které nezvládají investovat, kritizuje poslanec Kalous

9. červen 2020

Vláda navrhne, aby obce dostaly od státu příspěvek 1200 korun na obyvatele, jako kompenzaci za nižší příjmy z daní. Jejich výnosy se rozdělují mezi státní rozpočet, a právě obce a kraje. Po jednání kabinetu to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO), celkové náklady mají být 12,8 miliardy korun.

Čtěte také

Svaz měst a obcí uvedl, že počká na paragrafové znění návrhu, žádá příspěvek bez podmínek a administrativy. Obce a kraje si přejí nahradit výpadek příjmu z daní, které šly na pomoc OSVČ a společníkům malých firem.

„Vláda si až pod tlakem starostů uvědomila, že se tím rozhodnutím střelila do vlastní nohy. Kvůli obrovským úsporám, které by obce musely dělat, by nedostaly práci řemeslníci a drobné firmy,“ říká starostka středočeských Mnichovic Petra Pecková (STAN), která s premiérem před zasedáním vlády jednala.

Bude stačit tisícovka?

Sama si netroufá říci, jak vysoký by příspěvek měl být, podle Sdružení nezávislých samospráv by adekvátní částka byla okolo 1800 korun. „Premiér se mě neustále ptal, jestli mi bude stačit senátní návrh na tisíc korun. To ale musí spočítat ekonomové,“ zdůrazňuje.

Další prostředky mají do obcí mířit prostřednictvím dotačních programů. 3,1 miliardy dostanou malé obce do 3 tisíc obyvatel na opravy škol a školek. O 2 miliardy pak byl navýšený i rozpočet ministerstva životního prostředí, a to na vodohospodářské projekty.

„Přivezla jsem na vládu ukázat pět krabic plných šanonů, což byl takový jeden běžný dotační projekt, nijak zvlášť náročný. Malé obce tuto administrativu nezvládnou samy, musí si najmout agenturu a za to se platí,“ podotýká.

Hrozivý schodek

Podle poslance Adama Kalouse (ANO) je legitimní, aby se obce podílely na pomoci živnostníkům. „Hospodaření samospráv je ve výborné kondici. Za posledních pět let vzrostly daňové příjmy obcí o 75 miliard korun, což je nárůst o 45 %,“ upozorňuje.

Ne všechna města a obce jsou schopna tyto peníze utratit. Praha má na účtech 80 miliard korun, které není schopná proinvestovat.
Adam Kalous

Čtěte také

Vláda také v pondělí schválila narůst schodku až na 500 miliard. Je to v pořádku, anebo už to může znamenat riziko pro financování státního dluhu? „To číslo vypadá až hrozivě, ale věřím, že ten schodek bude podložen makroekonomickými daty. Domnívám se, že je lepší se z krize proinvestovat,“ reaguje Kalous.

Nezávislý senátor Zdeněk Nytra s navrženým schodkem souhlasí za předpokladu, že se budou peníze investovat a vláda zároveň bude snižovat běžné výdaje.

„Hlavně jde ale o výhled do budoucna. Děsí mě, že ministryně financí Alena Schillerová plánuje vysoké schodky i v příštích letech. Letos tomu rozumím, ale pak bychom se měli vrátit do normálu,“ míní člen senátního klubu ODS.

Celý Speciál Martiny Maškové si poslechněte v audiozáznamu.

Spustit audio

Související