Merkelová neměla skandály a byla důvěryhodná, její nástupce je slon v porcelánu, hodnotí politoložka Procházková

15. září 2021

Dosluhující německá kancléřka Angela Merkelová se vložila do předvolební kampaně, aby se pokusila odvrátit překvapivé vítězství sociálních demokratů, které předpokládají předvolební průzkumy. „Někteří lidé by mohli slyšet na slib, že Německo bude stabilní, když bude dál vládnout CDU,“ uvažuje politoložka a novinářka Bára Procházková s odkazem na kancléřčin projev v Bundestagu, v němž mimo jiné varovala před nástupem  postkomunistické levice k moci.

Otázkou prý ale je, jaký to bude mít vliv na výsledek voleb, v nichž se téměř polovina Němců chystá volit korespondenčně a není jasné, kolik z nich už svůj hlas odeslalo.

Čtěte také

Procházková se domnívá, že pokud by do voleb vedla CDU Merkelová namísto nepříliš oblíbeného Armina Lascheta, byly by preference vládní strany vyšší. „Je to takový slon v porcelánu. Oslabilo ho už to, když bojoval o to, kdo bude kandidátem koalice CDU/CSU na kancléře. Nebyl jasný kandidát a to dává do začátku méně bodů,“ uvádí komentátorka.

Laschetovi se vyčítá například to, když se usmíval během srpnového emotivního projevu německého prezidenta, který reagoval na ničivé povodně. Obviňován je i z plagiátorství, což je problém, který již v minulosti vedl ke konci několika ministrů.

Čtěte také

„Angela Merkelová neměla žádné skandály. Kdybych měla shrnout její vnímání ve společnosti, tak ona byla důvěryhodná. Spousta Němců řekne, že sice nejsou voliči CDU, ale že Merkelové věřili,“ přibližuje Procházková s tím, že ani jeden z kandidátů se v tomto končící kancléřce neblíží.

Země jako zahrádka?

Hlavní sílou Angely Merkelové bylo podle Procházkové to, že jedná stejným metrem se všemi.

Čtěte také

Nový průzkum Evropské rady pro mezinárodní vztahy ovšem ukazuje, že Evropané nyní od Německa místo konsenzuálního merkelismu očekávají, že bude připraveno vést Evropskou unii – otevřeněji, než to dělala Merkelová.

Procházková v této souvislosti připomíná, že v roce 2006 kancléřka připodobnila správu země k zahrádce. „Říkala: ‚Můj úkol je, aby fungoval plot, rostlinky se mohly rozvíjet, ale chci je nechat rozvíjet samotné.‘ To byl její přístup, který už dnes nestačí. Do budoucna nás čekají velké výzvy a nestačí už zahrádku pozorovat,“ souhlasí novinářka.

Angela Merkelová říkala: ‚Můj úkol je, aby fungoval plot, rostlinky se mohly rozvíjet, ale chci je nechat rozvíjet samotné.‘
Bára Procházková

Zatímco Laschet by se prý jako kancléř choval asertivněji, lídr socialistů Olaf Scholz se prezentuje jako klidná síla, jako by se snažil převzít dědictví Merkelové, pokud jde o fungování a styl komunikace.

Čtěte také

Tématem kampaně je i otázka plynovoduNord Stream 2, s nímž nesouhlasí Zelení. Podle britského novináře Edwarda Lucase do Evropy spíš než plyn přivede ruský vliv a korupci.

„Němci to nevidí úplně politicky. Je to prostě tak, že Němci to vidí z jedné strany hospodářsky, a padají i hlasy, že to Rusku dluží kvůli válečné minulosti,“ vysvětluje Procházková s tím, že v Německu i přes zhoršení vztahů přetrvává historická fascinace Ruskem.

Co bude Angela Merkelová dělat po konci ve funkci kancléřky? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Lukáš Matoška , ert

Související