Merkelová dál nebude tolerovat svévoli spolkových zemí a v nejhorším zatáhne za brzdu sama, analyzuje Sächsische Zeitung

30. březen 2021

V Německu se stále diskutuje o nedělní talk-show televize ARD a moderátorky Anne Willové, kde kancléřka Angela Merkelová vyzvala, aby spolkové země zpřísnily koronavirová opatření a upustily od záměru restrikce uvolňovat.

Čtěte také

Švýcarský deník Neue Zürcher Zeitung si všímá, jak v Německu roste poptávka po tvrdém kurzu, který by určovala federální vláda, a ne vlády jednotlivých spolkových zemí. Německá pandemická politika je už dlouho nekonzistentní, píše curyšský deník, a stát ji občanům nedokáže patřičně vysvětlit. 

Dobře je to vidět na příkladu takzvané „záchranné brzdy“. Spolková vláda a vlády jednotlivých německých zemí rozhodly, že opatření zpřísní v případě, že tři dny po sobě zaznamenají více než sto nových případů na 100 tisíc obyvatel. Ne všechny země se ale tohoto rozhodnutí drží, což vede ke konfrontaci s kancléřkou.

Merkelová by zřejmě chtěla zákon o potírání infekčních chorob zpřísnit tak, aby omezil práva spolkových vlád. Bude ale pro to muset najít podporu jak ve Spolkovém sněmu, tak v Radě, kde zasedají zástupci jednotlivých zemí. 

Söder kancléřku překvapivě podpořil

Volání po rozhodování z jednoho centra poněkud překvapivě podpořil i bavorský ministerský předseda Markus Söder. 

Čtěte také

To zřejmě svědčí o tom, že se už vidí v nové funkci v Berlíně. Bavorští premiéři totiž v Německu vždy historicky patřili k obhájcům federalismu.

Podle Södera je celostátní zpřísnění restrikcí nezbytné. Naopak šéf CDU Armin Laschet, premiér Severního Porýní-Vestfálska, patří spíš k příznivcům rozvolňování. Domnívá se, alespoň to píše Neue Zürcher Zeitung, že koordinace opatření by měla zůstat v rukou konference ministerských předsedů spolkových zemí, tedy stejně jako dnes. 

Tři možné cesty?

Německý deník Tageszeitung pak popisuje tři cesty, které Merkelová k prosazení přísnějších opatření má. Během dalšího vyjednávání může zvýšit tlak tak, aby nakonec všichni souhlasili.

Čtěte také

Další možností je hlasování ve Spolkovém sněmu a Spolkové radě, kde se už jen počítají hlasy a není třeba dosáhnout konsensu. Získání většiny ale vyžaduje přípravu a tedy i čas. Třetí, riskantnější cestou je nechat rozhodnout Spolkový sněm bez Spolkové rady. Z ústavního hlediska to je sporné, ne ale nemožné. 

Komentátor Neues Deutschland, které vydává strana Levice, se domnívá, že na tyto krajní možnosti nedojde. Kancléřce se podle něj v neděli podařilo dát spolkovým zemím ultimátum. Tento týden pak ukáže, jestli má ještě pořád dostatečnou autoritu.

Pokud její plán vyjde, předsedové zemských vlád se vzájemně „přimějí k poslušnosti“. S každým dnem, kdy počet případů stoupá, totiž slábne pochopení pro možnost, že by jednotlivé země mohly jít vlastní cestou. Podle komentátora je to další důkaz chytrosti a obratnosti samotné kancléřky. 

Merkelová bouchla do stolu

I autor komentáře v drážďanském deníku Sächsische Zeitung upozorňuje, že kroky Merkelové jsou riskantní. Sice tvrdí, že během pandemie její obvyklý chladný a klidný způsob komunikace moc nefunguje, teď se ale ukázala v docela jiném světle.

Čtěte také

V nedělní televizní talk-show moderátorky Anne Willové na stanici ARD totiž Merkelová mluvila nanejvýš jasně: nebude tolerovat svévoli a nikomu nic nepromine.

Pokud za nouzovou brzdu brzy nezatáhnou šéfové spolkových zemí, udělá to sama. Jestliže k tomu skutečně dojde, bude to novinka. Německá kancléřka jako by byla odvážnější než kdykoliv předtím, což podle listu ale s sebou přináší větší rizika.

Poslechněte si celý přehled zahraničního tisku, který četli Šárka Fenyková a Jan Bumba.

autoři: Miroslav Tomek , lup
Spustit audio

Související