Menšinová role ve vládě je pro ČSSD výhodná, většinovou jsme nezvládli, tvrdí Škromach

30. květen 2018

ČSSD ve vnitrostranickém referendu rozhoduje o vstupu do vlády s hnutím ANO a tento týden bude zřejmě zásadní. Zapojit se totiž má velké množství místních organizací, dosavadní výsledky prý vyznívají těsně ve prospěch koaličního projektu.

„Role menšinového partnera je v tuto chvíli pro sociální demokracii výhodnější. Většinovou roli jsme v minulé vládě nezvládli, ač ta vláda byla úspěšná,“ říká někdejší sociálně demokratický ministr a senátor Zdeněk Škromach.

V opozici podle něj ČSSD nemůže prosadit nic ze svého programu a ztratí se mezi ostatními subjekty. Pokud prý sociální demokracie chce za několik let vyhrát volby, musí voličům prezentovat konkrétní výsledky a zlepšit své odborné zázemí.

Není dobré varianty. Ale méně špatná varianta je jít do vládní koalice, snažit se prosadit program sociální demokracie a obnovit její sílu z dřívějších let.
Zdeněk Škromach

Za jeden z přínosů případné koalice považuje i eliminaci vlivu SPD na vládu. „A když pravicové opozici vadí, že by vláda měla být závislá na komunistech, tak co jim brání umožnit vznik menšinové vlády ČSSD a ANO?“ ptá se Škromach a zdůrazňuje, že sociální demokracie může z vlády kdykoli zase odejít.

Toaletní smlouva

„Uplynulé dny ukázaly, že ta tzv. ďábelská koalice funguje pořád,“ oponuje předseda spolku Idealisté.cz Radim Hejduk s odkazem na vyřazení bodu o kauze Novičok z jednání Sněmovny hlasy poslanců ANO, KSČM a SPD.

Zastánci vstupu do vlády prý argumentují principy spolupráce a pojistkami. „Papír, na kterém je to napsané, může posléze sloužit jako toaletní. Andreji Babišovi nic nebrání ČSSD využít k získání důvěry, po půl roce řekne, že je nekompetentní, vymění čtyři z pěti ministrů a vláda bude opřená o KSČM a SPD,“ zamýšlí se Hejduk.

Zkušenost ČSSD s hnutím ANO byla taková, že nevím, proč by se měla opakovat. (...) Sociální demokracie vždy rostla v opozici a nesouhlasím s tím, že bychom v ní zapadli.
Radim Hejduk

Hejduk připouští, že se sociální demokracii podařilo do programového prohlášení prosadit dobré priority, je jich ale prý málo a vadí mu i vágní formulace, které považuje za nebezpečné. Například že zákon o sociálním bydlení „spojí poskytnutí sociálního bytu se soustavnou sociální a výchovnou prací“.

„Představuji si ministryni pro místní rozvoj, jak chodí po bytech a dává hodiny etikety,“ komentuje Hejduk. A zatímco Škromach oceňuje, že ČSSD získala resort práce a sociálních věcí, který označuje za vlajkovou loď strany, Hejduk namítá, že ANO bude mít premiéra a ministra financí: „Co potom chceme na ministerstvu práce a sociálních věcí dělat?“

autoři: Veronika Sedláčková , ert
Spustit audio

Související