Méně jíst, více si pamatovat

c2f2aba572c974a5a9a41c3d6bcfc9db.png

Omezený příjem jídla zřejmě nemá vliv jen na fyzické zdraví. Podle nové studie u starších lidé zlepšuje také paměť.

Omezený příjem kalorií podle některých dřívějších studií prodlužuje život pokusných myší a u starších jedinců zlepšuje paměťové schopnosti. Odborníky z Univerzity v Münsteru zajímalo, jestli příjem potravy může ovlivnit také lidskou paměť. Do studie si vybrali padesáti člennou skupinu šedesátníků, kteří trpěli nadváhou, ale nebyli obézní. Na počátku studie vědci otestovali jejich krátkodobou paměť a pak je rozdělili do tři skupin. První předepsali snížit denní kalorický příjem o 30 %. Druhá skupina si stávající kalorický příjem zachovala, ale zvýšila konzumaci nenasycených mastných kyselin, které podle některých studií podporují mozkové funkce. Do stravovacích návyků třetí - kontrolní - skupiny studie nijak nezasáhla.

Po třech měsících se série testů paměti opakovala. Výsledky ukázaly, že nenasycené mastné kyseliny nemají na krátkodobou paměť žádný významný vliv. Paměť se podle předpokladů nezlepšila ani u kontrolní skupiny lidí. Zato ve skupině, která si tři měsíce odpírala část kalorického příjmu, se výsledky testů zlepšily o 20 %. Lidé z této skupiny také měli na konci studie v krvi nižší hladinu inzulínu a zánětlivých markerů, což podle autorů studie může souviset se zlepšením paměti a vybízí to k dalšímu výzkumu.

Výsledky studie popisuje článek, který tento týden vychází v Proceedings of the National Academy of Sciences.

Spustit audio
autor: Martina Otčenášková