Měly by se tvořit rezervy, u nás se jde ale opačným směrem, říká o rozpočtu ekonomka

9. prosinec 2015

Poslanci dnes rozhodují o podobě státního rozpočtu na příští rok. Základní parametry stanovili už v říjnu. Stát by měl příští rok hospodařit se schodkem 70 miliard korun. Základní rozsah poslanci měnit nemohou, chystá se ale boj o přesuny mezi jednotlivými kapitolami uvnitř rozpočtu.

„Letošní schodek bude výrazně menší než plánovaný, rozpočet se vyvíjí lépe, než se čekalo,“ uvedla v Dnešním Plusu ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Proto je podle ekonomky zarážející, že ačkoli ekonomika i v příštím roce poroste, schodek bude velmi vysoký.

Současná situace je naopak mimořádně dobrá k tomu, aby se vytvořili rozpočtové rezervy, a volné peníze se převedly do rezerv na příští rok, doporučila ředitelka.

„U nás se jde přesně opačným směrem: veškeré rezervy se rozpouštějí, takže v dobách problémů bude hospodaření s rozpočtem ještě mnohem víc napjaté, varovala Šichtařová.

Poslanci navrhli v rozpočtu na příští rok přesuny peněz v celkovém objemu přes 44 miliardy korun. O čem to svědčí?

„Je to legrační,“ reagovala ekonomka. „Když je rozpočet měsíce sestavován týmem odborníků přes rozpočet, a potom přijde někdo, kdo nemusí rozumět rozpočtu, a zvedne ruku pro přesuny peněz.“

Neustálé přesuny mezi kapitolami mají stejnou logiku jako ono tzv. porcování medvěda, soudí Šichtařová.

„Oficiálně bylo takzvané porcování medvěda sice zrušeno, ale v podstatě ten legislativní proces neustále stejný systém napodobuje, čímž se ještě více rozvolní rozpočtová kázeň,“ varovala ředitelka.

Navíc zde nejsou žádné postihy, když se nepodaří rozpočtovou kázeň dodržet, dodala vysvětlila ekonomka. „Takže kontrola je vlastně jen fiktivní.“

Ačkoli ekonomika roste a máme rekordně nízkou nezaměstnanost, tak neustále rostou výdaje do sociální oblasti, všímá si Šichtařová. „A přitom se nedá říci, že by všichni lidé byli dostatečně zabezpečeni.“

Ředitelka je přesvědčena, že jsou zde skupiny, jako například postižení a mladé rodiny s dětmi, které rozhodně nemají na rozhazování. „Problém je v tom, že u nás je sociální systém nastaven poněkud socialisticky v tom, že obrovskému množství lidí rozdáme malou dávku, která vlastně nikoho nevytrhne.“

„Daleko větší smysl by dávalo využít vysokého růstu ekonomiky k tomu, že se výrazně zúží okruh příjemců dávek, ale rozdá se jednorázově daleko větší obnos peněz. Tady se nabízí na prvním místě škrtat,“ upozornila Markéta Šichtařová.

autoři: bur , oci
Spustit audio