Média nakloněná republikánům už teď nebudou tak protrumpovská. Mohla by se dokonce pokusit o jeho diskreditaci, míní amerikanista Beneš

16. listopad 2022

Donald Trump oznámil, že se bude v příštích volbách v roce 2024 znovu ucházet o post prezidenta Spojených států. Ve svém luxusním sídle Mar-a-Lago na Floridě pronesl projev k zahájení prezidentské kampaně před stovkami svých příznivců. Proč oznámil kandidaturu s takovým předstihem? A jaké jsou jeho šance na zvolení vzhledem k výsledkům nedávných voleb do Kongresu?

Trump ve svém projevu, který trval přibližně hodinu, představil především úspěchy svého čtyřletého působení ve funkci a zároveň zkritizoval působení současného prezidenta Joea Bidena a vlády demokratů. Ty kritizoval například za vysoké ceny paliv nebo rostoucí inflaci.

Hosté:
Pavel Novák, zahraniční redakce Českého rozhlasu
Jan Beneš, amerikanista, Ostravská univerzita
Dušan Neumann, spolupracovník v USA
Jan Kozák, religionista

„Prohlásil, že jeho kandidatura není jenom kampaň, ale taky úkol zachránit celou zemi. Na jeho webu se současně objevilo i propagační video, kde říká, čeho chce dosáhnout. V projevu taky řekl, že před dvěma lety byla Amerika velkým národem a brzy jím bude zase. O to se tedy chce zasadit jako příští prezident,“ popisuje Pavel Novák ze zahraniční redakce Českého rozhlasu.

Názor republikánů na Trumpa

Donald Trump je vůbec prvním politikem, který oznámil, že chce v příštích volbách kandidovat. Hlavním důvodem je časová výhoda, kterou chce získat vůči svým soupeřům v nominaci za Republikánskou stranu. O jeho velkém oznámení se už mluvilo několik týdnů, Trump ale vyčkával na skončení voleb do Kongresu, které měly ukázat sílu jeho postavení.

Čtěte také

„V proslovu opakoval skoro stejné věci, jako když oznamoval svou kandidaturu před sedmi lety v New Yorku. Změnilo se jen několik vět, například tentokrát kritizoval Joea Bidena, nikoliv Baracka Obamu,“ komentuje amerikanista Jan Beneš z Ostravské univerzity.

Republikánská strana ve volbách neuspěla tak, jak očekávala. Kontrolu nad Senátem si udrželi demokraté, ti navíc získali i několik guvernérů. Republikáni by nakonec měli mít jen těsnou většinu ve Sněmovně reprezentantů, všechny hlasy však zatím nejsou sečtené.

„Na včerejším mítinku špiček Republikánské strany se dosavadní šéf republikánské menšiny v Senátu Mitch McConell opřel do těch, kteří vedli kampaň za Republikánskou stranu. Očekávám, že se teď rozhoří boj mezi dvěma nebo třemi křídly v rámci strany, která se budou osočovat a hledat viníka neúspěchu,“ říká Beneš.

Vyšetřování jako překážka ve znovuzvolení?

Část Republikánské strany, kterou Trump podporoval ve volbách do Kongresu, jeho oznámení přivítala s nadšením. Někteří republikáni však zastávají názor, že Trumpovo tažení na Bílý dům stranu poškozuje. Například podle bývalého viceprezidenta Mikea Pence, který býval blízkým spolupracovníkem Donalda Trumpa, se v budoucnu najdou lepší možnosti než právě Trump.

Očekávám, že se teď rozhoří boj mezi dvěma nebo třemi křídly v rámci strany, které se budou osočovat a hledat viníka neúspěchu.
Jan Beneš

Někteří republikáni zase viní Trumpa z neúspěchu v kongresových volbách. Přestože několik kandidátů podporovaných bývalým prezidentem uspělo, v klíčové Pensylvánii neprošel ani jím prosazovaný kandidát na senátora, ani na guvernéra.

Trump pravděpodobně nakonec ani nepředstoupí před sněmovní výbor, který by měl řešit události z 6. ledna 2021, protože republikáni budou mít nejspíš většinu ve Sněmovně reprezentantů.

Čtěte také

Množství vyšetřování se ale s Donaldem Trumpem táhnou už spousty měsíců. „Je potřeba se zamyslet, jakou roli budou v kampani hrát média nakloněná Republikánské straně a jakým způsobem budou zdůrazňovat různá vyšetřování a soudní spory. Nejspíš teď už nebudou tak protrumpovská, a tudíž je otázkou, zda se nebudou snažit Trumpa nějakým způsobem zdiskreditovat a ukázat, že jde o člověka, který není schopný vládnout, je zkorumpovaný a zajímá ho pouze vlastní byznys, nikoli dobro země,“ zamýšlí se Beneš.

Poslechněte si celé Téma dne v audiozáznamu. Moderuje Renata Kropáčková.

Spustit audio

Související