Medaile pro Miloše Jakeše. Pouhé dva dny před 17. listopadem ho ocenil svaz studenstva

Před 25 lety vládla v Československu komunistická strana a v zemi působila spousta takzvaných pokrokových organizací. Ty měly zdánlivě demokratické myšlenky, ale nejednou je řídily tajné služby Sovětského svazu. Jednou z nich byl Mezinárodní svaz studentstva. Nemůžeme se tedy divit, že hlavní událostí 15. listopadu roku 1989 byla návštěva Miloše Jakeše u těchto studentů. Co jim říkal?

Mezinárodní den studentstva připadá na 17. listopad. Teď je sice nejčastěji spojovaný s událostmi podzimu 1989, ale původně odkazuje k brutálnímu potlačování nejen studentských demonstrací okupačními silami za protektorátu. Silně se k němu hlásili také komunisté.

V Praze sídlil Mezinárodní svaz studentstva, organizace zcela ovládaná komunisty. A právě tam 15. listopadu 1989 přijel na návštěvu jeden z nejvyšších představitelů země, generální tajemník Komunistické strany Československa Miloš Jakeš.

Mezinárodní svaz studenstva sídlil v centru Prahy už od roku 1946. Miloš Jakeš během své návštěvy pochválil jeho představitele, kteří mu udělili medaili za „osobní přínos k pokrokovým přeměnám v Československu“.

Československo nemíní rušit zemědělská družstva, prohlásil Miloš Jakeš

Miloš Jakeš lichotku oplatil, když řekl, že Mezinárodní svaz studenstva patří mezi pokrokové síly, které žádají mnohem bezpečnější a spravedlivější svět. Navíc vyzdvihnul, že ve světě sdružuje už asi dvě třetiny vysokoškoláků. Podle něj má tahle instituce smysl i do budoucna. Měla by se však trochu změnit.

„Organizace nebude jednotná v tom smyslu, jak to chápeme dnes. Nebude tu jen základní organizace, ale budou se tu třeba v rámci svazu scházet lidé z vesnic. Vytvoří například šachový kroužek,“ popsal.

Generální tajemník ÚV KSČ se zmínil také o reformách známých jako perestrojka. Československo podle něj nemínilo rušit zemědělská družstva ani privatizovat státní podniky.

03249125.png

Přestavbou mělo projít i studentské hnutí

Určitou přestavbou podle něj mělo projít studentské hnutí a některé jeho části měly dostat větší prostor: „Takové skupiny, jako jsou ty studentské, mládež na učilištích, středoškoláci, pionýři, dělnická a zemědělská mládež. Tento proces je nezbytný.“

Nechyběl ani obligátní Jakešův zápis do kroniky svazu a prohlídka výstavy poštovních známek o historii 17. listopadu. Právě toto datum bylo v roce 1989 velmi aktuální – lidé si tehdy připomínali 50 let od doby, kdy nacisté uzavřeli vysoké školy.

Na 17. listopad 1989 svolali studenti shromáždění na pražský Albertov. Akci spolupořádala městská vysokoškolská rada Socialistického svazu mládeže a skupina nezávislých studentů. Výběr místa byl nasnadě – právě na Albertově se loučili studenti se svým kolegou Janem Opletalem, který byl postřelen německými jednotkami při protinacistické demonstraci.

autor: vob
Spustit audio