Mé akce jsou hlavně „pocitovky“, přiznává Bláhová. Pořádá benefiční koncerty na šlechtických sídlech

22. červenec 2021

Jitka Bláhová dokázala rozeznít kostelíčky i šlechtická sídla uměním. „Všechny mé akce jsou spojeny s beneficí. Každý rok podporuji jinou organizaci, jiné sociálně potřebné zařízení v regionu, kde se koná,“ vysvětluje v pořadu Hovory. Spolu s dobrovolníky organizuje taneční, swingové či benefiční galavečery. „Šlechtická sídla mi pomáhají od loňského roku, za což jsem moc vděčná a ráda.“

„Vypadá to tak, že si někde vyhledám informace a řeknu si, že bych to letos chtěla dát sdružení Roska, nebo pro stacionář pro lidi s mentálním postižením, nebo pro dětský domov či nemocniční oddělení. Je to tak pro mne příjemnější, že je to každý rok někdo jiný, protože ke každému večeru se váže jiný příběh,“ prozrazuje.

Loni tak podpořila nadaci pěstounské péče, letos je to fond pro předčasně narozené děti a jejich rodiny.

Dub nad Moravou

„Vše je to má pocitová záležitost. Třeba v Dubu nad Moravou se večery odehrávají v krásném chrámu, v barokním kostele Očišťování Panny Marie. Je to nádherný velký chrám, kam se vejde přes 600 lidí. Snažím se zvolit lidi, kteří mají repertoár, který by se tam hodil – není to vždy duchovní hudba, ale samozřejmě ani rockový koncert. Vždy je to spíš taková pocitovka,“ říká Jitka Bláhová.

Ne vždy ale benefiční koncert znamená i vystupování umělců bez nároku na honorář.

„Naprosto respektuji umělce, kteří to dělají jako svou práci a že se tím živí. Takže se na začátku vždy ptám, jestli mají chuť o něco snížit honorář, nebo ne. Většinou, musím říct, se na nějaké úpravě domluvíme, což já ctím a jsem tomu ráda.“

Většinou se tak to, co se vybere na vstupném, rozděluje mezi nadaci či organizaci, pro kterou je benefice určena. Část zůstává i prostoru, kde se uskuteční.

Celý rozhovor pořadu Hovory najdete v audiu.

autoři: David Šťáhlavský , lup
Spustit audio

Související