Mayové získali kukuřici od přistěhovalců z jihu. Přispěla ale k zubním kazům
Před 5600 lety se ke starým Mayům, lovcům a sběračům ve střední Americe, dostala kukuřice. Ze studie v časopise Nature Communication plyne, že ji k nim donesli přistěhovalci z jihu. Plyne to z rozboru DNA.
Cesta na sever, odkud budoucí Mayové kdysi historicky přišli, byla tenkrát podle vědců logická. Například v Amazonii panovaly jiné životní podmínky. „Stalo se to v době, kdy už byla celá Amerika osídlená a v jejím rámci probíhaly populační pohyby,“ upozorňuje biolog Jan Černý.
Zrod Mayů
Otázkou pro vědce zůstává, co se dělo před 5600 lety v zemi původu kukuřice v jižní Americe – někde v oblasti pozdější říše Inků.
Tou dobou se přitom civilizace Mayů teprve utvářela. „Mixem příchozích a domorodých populací se z nich stali Mayové,“ připomíná antropolog Lukáš Friedl. Až mnohem později, po roce 1500, do genofondu domorodých obyvatel zasáhli španělští dobyvatelé.
Čibské jazyky
DNA z doby před 5600 lety, kterou vědci odebrali z nalezených koster, odpovídá dědičné informaci jihoamerických kultur, které se domlouvají takzvanými čibskými jazyky.
Čtěte také
„Jazyky a jejich rozšíření koreluje s tím, co ukazují genetická data,“ pochvaluje si Lukáš Friedl.
Autoři studie to ilustrují na slově kukuřice. Právě to totiž staří Mayové převzali z jazyka zmíněných jihoamerických domorodců. „Když se objeví nová zkušenost, vybere se slovo z jazyka, který už pro něj pojem má,“ vysvětluje Jan Černý.
Zubní kaz
Dodávka kukuřice starým Mayům se nedá označit za jednoznačnou výhru. Začali být závislí na jedné jediné plodině a té se přestávalo dařit. Kukuřice sice přispěla k velkému populačnímu růstu, ale Mayům se velmi zhoršilo zdraví. Stravu měli málo pestrou.
„Výrazně se zvedla prevalence zubního kazu, který souvisí s cukernatou stravou,“ připomíná Lukáš Friedl. Podle vědců to přispělo k pozdějšímu pádu mayské říše.
Shrbený zemědělec
V době kamenné se začalo zemědělství šířit z Blízkého východu také do Evropy. „Neolitickou revoluci považuji za největší katastrofu v dějinách lidstva,“ podotýká s nadsázkou Jan Černý.
Čtěte také
Poukazuje to, že evropští kromaňonci, kteří se živili ještě jako lovci a sběrači, se dožívali vysokého věku. „Měřili 180 centimetrů, byli tak velcí jako dnes Holanďané nebo Černohorci,“ popisuje biolog.
Když se ale Evropané pustili do pěstování pšenice jednozrnky, začali se hrbit a jejich zdravotní stav se zhoršil – podobně jako u jihoamerických Mayů.
Poslechněte si celou Laboratoř o vlivu kukuřice na kmen Mayů, o čínské kultuře staré 40 tisíc let a o neandrtálcích z iberského poloostrova. Debatují antropolog Lukáš Friedl, imunolog Jan Černý a herečka Zuzana Vejvodová.
Související
-
Lovci a sběrači jako ptáci a savci. Lidé i zvířata se životnímu prostředí přizpůsobují podobně
Lidé patřící do společností lovců a sběračů organizují svůj život podobně jako savci a ptáci, se kterými sdílejí stejné prostředí.
-
O platbě čokoládou u starých Mayů, rychlejší cestě k biomase a týmových hrách v době lovců a sběračů
Účinkují biologové Viktor Žárský a Fatima Cvrčková a herečka Valérie Zawadská. Moderuje Martina Mašková.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka