Mayová je nejhorší premiérka v dějinách. Přesto by měla zůstat, myslí si Guardian

16. prosinec 2018

Pozice britské premiérky Theresy Mayové a bouřlivé dění kolem dohody o odchodu Velké Británie z Evropské unie opanovalo komentářové stránky britského tisku.

Deník The Times varuje, že stávající šéfku londýnské vlády může potkat stejný osud jako kdysi Margaret Thatcherovou. Bývalá ministerská předsedkyně prý nedokázala odhadnout správný čas k odchodu – stejně jako teď Mayová. Obě přitom spojuje politická příslušnost ke Konzervativní straně.

List cituje pasáž z dobového tisku, podle které bylo kdysi jasné, že autorita Thatcherové se vytrácí. Stále více narůstaly obavy, že především konzervativní zákonodárci ve volebních okrscích, kde jsou šance v souboji s politickou konkurencí nejisté, příští parlamentní volby prohrají, pokud Konzervativní stranu povede dál Thatcherová. Důvod, proč se teď historie v podstatě opakuje, je v pohledu komentáře nasnadě.

Premiérský post je totiž to nejcennější, co je možné v britské politice získat. Opustit Downing Street číslo 10 je zase to nejtěžší rozhodnutí. Mayová sice ustála pokus o vyslovení nedůvěry poslanci vlastní strany, ale v podstatě to znamená jediné: Koupila si trochu času, který by měla využít k přípravě na blízkou budoucnost. V ní bude mnohem častěji se svým manželem, zbavená povinnosti řídit zemi, zamýšlejí se Timesy.

Nejhorší premiér(ka)

Sloupek dalšího britského listu Guardian vnímá pokračování současné premiérky jako dobrou zprávu. A to i přesto, že s výjimkou iniciátora brexitového referenda Davida Camerona je prý Mayová nejhorší předsedkyní kabinetu všech dob, když postrádá schopnosti být kompetentní politickou vůdkyní země. Na druhou stranu by ale její pád zřejmě přivedl zemi do ještě horší situace, než v jaké je teď.

Ve srovnání s opozicí v její vlastní straně je ale Mayová strategický génius, uvádí názorový text. Pozastavuje se nad údajnou neschopností konzervativních poslanců, kteří vyvolali pokus o svržení vlastní šéfky, aniž by předem shromáždili dostatečný počet hlasů pro podporu svého záměru. Výhodou dalšího setrvání Mayové ve funkci je podle sloupku to, že udělá vše, aby se Velká Británie vyhnula neřízenému brexitu bez dohody.

Poslední dvě vlády britský konzervativců vedených Cameronem a teď Mayovou považuje ostrovní deník za historický milník. Do všech oblastí života a politiky, kde do velké míry panovala harmonie, prý vnesly nesoulad. Fakt, že je potřeba, aby Mayová zůstala ve funkci, je důkaz, v jak těžké a hrozné době žijeme, má jasno Guardian.

Příliš vysoká cena

V ekonomické příloze deníku Daily Mail najdeme přirovnání současného vývoje s propadem americké společnosti Hoover. Ta se na počátku devadesátých let minulého století pokusila podpořit prodej svých produktů nabídkou zpátečních letenek ze Spojených států do Evropy zdarma.

Vše skončilo propadem akcií společnosti, soudními spory více než poloviny klientů, kteří přislíbené letenky nedostali, a prodejem společnosti pod cenou. Z celé historie prý ale plyne základní poučení, že chyba se stala už na počátku. Rozhodnutí Hooveru bylo špatné, a vše další už jen přímý důsledek.

Podobenství podle novin platí také pro první hlasování o odchodu Británie z Unie. Uvědomují si to dnes možná i lidé, kteří původně proti myšlence opuštění integračního projektu nic moc neměli. Rádoby výhodná nabídka Davida Camerona zněla: „volte mě a dostanete referendum o členství v Unii zdarma“.

Stejně jako v případě společnosti Hoover i tato promo akce se vrátila ve zlém jako bumerang, pokračuje komentář. Dodává, že premiér Cameron sice tenkrát vyhrál volby, chopil se vlády bez potřeby koaličního partnera, ale pořádáním referenda způsobil dnešní chaos. A je teď zřejmé, že v době kampaně před lidovým hlasováním byli v omyl uvedeni jak zastánci členství v Unii, tak odpůrci svazku s kontinentální Evropou. Nikdo tenkrát také netušil, do jak obtížné fáze země vstupuje.

A co je prý nejhorší: Nikdo si v té době neuvědomil budoucí problém týkající se otázky hranice mezi Irskou republikou a zbytkem Spojeného království. Autor sloupku upozorňuje, že sice v principu nepatří mezi odpůrce brexitu, ale vývoj posledních let ho přiměl změnit názor. Cena, kterou Velká Británie má zaplatit v oblasti obchodu, ztrátou možnosti občanů bez problémů pracovat na starém kontinentu a ohrožením volného pohybu zboží je údajně příliš vysoká.

Mayová by měla odejít

Kardinální otázka ale je, co se dá dělat dál. Nabízí se možnost stále se pokoušet o nemožnou kvadraturu kruhu, nebo zvolit nové politické vedení z řad Konzervativní strany, které se bude potýkat se stejnými problémy jako to současné.

Prohnilou dohodu o brexitu by měl parlament odmítnout, vyzývá komentátor Financial Times

Brexit

Jednání o konečné podobě brexitové dohody připomíná události suezské krize. Píše to komentátor deníku Financial Times Philip Stephens. Když prý v roce 1956 selhal pokus Velké Británie obnovit kontrolu nad Suezským průplavem silou, musela ostrovní monarchie podstoupit terapii prostřednictvím dlouhého a nepříjemného pohledu do zrcadla. A proces vystoupení z Evropské unie teď zemi nutí k dalšímu přehodnocení vlastní pozice i významu.

Další alternativou je vláda nyní opozičních labouristů. Ti ale mají jen vágní plán dalšího postupu a rovněž by měli stejné problémy s brexitem jako současná vláda. Za poslední zbylou možnost pak text Daily Mailu uvádí nové referendum.

Nicméně myšlenka na hlasování ještě předtím, než se realizoval výsledek toho prvního, se autorovi sloupku vůbec nelíbí. Není si jistý, že by se referendem něco vyřešilo nebo že by nebyl zase odhlasován brexit. Soudí tedy, že pokud by se Velká Británie touto cestou vydala, mělo by se hlasovat o jiných otázkách než předtím, nikoliv jen jestli zůstat v Evropské unii, nebo odejít, dočteme se v ekonomické příloze Daily Mailu.

Mozaiku komentářů doplňuje list Daily Telegraph. Jak připomíná, premiérka Mayová v době hlasování o setrvání ve funkci řekla, že zůstane, dokud ji straníci budou chtít. Odpověď na toto prohlášení je podle novin nasnadě: Čas vyhrazený pro stávající šéfku kabinetu už vypršel a měla by odejít. Mayová ohrožuje celou zemi i vlastní stranu, soudí Daily Telegraph.

Spustit audio