Maxová (ANO): Romové nejsou schopni se naučit základní věci. Saša Uhlová: Často nedostanou šanci

12. září 2016

Dokládají kontroverzní výroky Andreje Babiše o koncentračním táboře v Letech u Písku, jaký přístup zastává většinová společnost vůči romské komunitě?

„Nebyla jsem tam s panem Babišem, ale jak ho znám, tak on je bezprostřední člověk a spíš ho zaskočila ta situace obyvatel ve Varnsdorfu a v podstatě se setkal s realitou,“ říká v pořadu Pro a proti poslankyně ANO Radka Maxová.


Není kontrola – nepodařilo se nám od pana premiéra získat informace o tom, kolik Romů se nám podařilo začlenit, kolik proběhlo kontrol a jak jsou efektivní dotační tituly. Jak to ty neziskové organizace provádějí. Nezpochybňujeme finanční prostředky do této integrace, protože je to nezbytně nutné – oni nejsou třeba schopni se naučit základní věci, jak se o tom píše v dotačních titulech.Radka Maxová


Integrovaných Romů je opravdu hodně, jen je nevidíme, protože nežádají o peníze. Když pracují například ve vaší samoobsluze, tak si toho vlastně ani nevšimnete, protože to nečekáte. Vím, že ta integrace je naprosto mohutná. Jsou lidé, kteří řeknou, že jsou Maďaři a přitom jsou to Romové. Můžeme si položit otázku, proč se k tomu nehlásí.Saša Uhlová

Romistka a publicistka Saša Uhlová: „Chtěla bych, abychom se tady neschovávali za nějaké nejasnosti. Bavíme se tady teď o Romech nebo aspoň Andrej Babiš to řekl na férovku. A já bych v té souvislosti chtěla podotknout, že sociální vyloučení se opravdu netýká všech Romů, ale jen jedné třetiny z nich. A netýká se zdaleka jen Romů, stejně jako nezaměstnanost třeba ve Varnsdorfu opravdu není jen romský problém.“

Připomíná, že Babiš navštívil město první školní den, proto mnoho dětí bylo už zpátky ze školy a jeho slova o tom, že děti nechodí do školy, tím byla ovlivněna.

Prostředky na integraci

Podle Uhlové je snaha Romů začlenit se do společnosti větší, než si myslíme a zmiňuje, že právě potřeba zakládat iniciativy určené k tomu, aby například děti mohly chodit do běžných škol, dokazuje, že problém je i na straně většinové společnosti.

„Přemýšlím, jestli byste pronajali byt romské rodině, aniž byste věděli, jaká je. Můžu mít pochopení pro toho člověka, který nepronajme byt. Ale představte si, že jste Romové, kteří nechtějí bydlet na té ubytovně – a pokud vás nikdo neubytuje, nemáte šanci se odtamtud dostat."

Poslechněte si celý pořad, ve kterém se disktuje například o dalších souvilsotech využívání dotací.

autoři: ves , bar
Spustit audio