Matěj Schneider: Nemusíme řešit, jestli je Trump rasista. Jako sociopat se chová každopádně

15. srpen 2019
F201908130008601.jpeg

Kdybyste nevěděli, na jakou fotku se díváte, asi byste na to sami od sebe nepřišli. V jejím středu stojí Melania Trumpová. S úsměvem drží nemluvně, které hledí někam mimo záběr. Vedle ní stojí její manžel se vztyčeným palcem. Prezident Trump se usmívá ještě více než první dáma. 

Opravdu nic nenasvědčuje tomu, že se jedná o výjev z univerzitního zdravotnického centra v El Pasu, kde jsou ošetřovány oběti ze střelby, která se na počátku měsíce odehrála v místním Walmartu. Dítě je čerstvý sirotek. Oba jeho rodiče, Jordan a Andre Anchondovi, zahynuli. Kryli své dítě vlastními těly. A Trump se culí.

Invaze migrantů

Bylo jasné, že Trumpova návštěva El Pasa nebude pro prezidenta žádný med. Jet přitom musel. Kdyby nejel, političtí odpůrci by mu to dali pěkně sežrat, taková návštěva se od prezidenta očekává. Pachatel střelby sepsal před svým hrůzným činem manifest. V něm jasně vysvětluje své rasistické motivy. Spojené státy podle něj má zaplavit „invaze imigrantů" a obě dominantní politické strany jsou v tom komplicitní.

Čtěte také

Střelcem použitá rétorika jako by z oka vypadla stovkám tweetů právě Donalda Trumpa. O co hůř, jak upozornil britský deník The Guardian, Trump na Facebooku v posledních měsících rozjíždí svou kampaň za znovuzvolení. V rámci ní vypustil tisíce reklam, které operují s naprosto stejným jazykem jako manifest střelce. Také mluví o „invazi imigrantů." 

Není nutné přičítat oběti střelby v El Pasu Trumpovi (i když se vůbec nedivím, že to spousta lidí dělá). O tom, že rétoricky den co den přilévá do ohně rasové nenávisti, protože se mu to hodí do krámu, ale není sebemenších pochyb. Není proto vůbec divu, že se s prezidentem všichni přeživší a pozůstalí ve zmíněném zdravotnickém centru odmítli sejít. „Někteří se nechtěli setkat přímo s prezidentem. Někteří zase nepřijímají návštěvy vůbec," řekl Washington Postu mluvčí centra.

Máslo na hlavě

Dvouměsíční nemluvně ho odmítnout nemůže. Přitom už bylo z péče lékařů také propuštěno a pozůstalí ho do zdravotního centra přinesli kvůli setkání s prezidentem. Otec dítěte prý Trumpa podporoval. Mluvčí zdravotnického centra televizi CNN sdělil, že prezident během své návštěvy projevil ‚absenci empatie."

Matěj Schneider

Novinářům bylo řečeno, že Trumpa do zdravotního centra následovat nemohou. Prezident prý z návštěvy nechtěl dělat mediální událost. Možná to mohl říct první dámě, která nevkusnou fotku nahrála na svůj Twitter, a svému týmu, který o návštěvě na sociálních sítích mluvil jako o „návštěvě rockové hvězdy."

Strýc čerstvě osiřelého nemluvněte prý chtěl, aby k setkání došlo. Dokonce pro tu příležitost dítě vystrojil malým červeným motýlkem. Že se někdo chce i v takovéto situaci setkat se svým prezidentem, se naprosto dá chápat. Od hlavy Spojených států by ale se mělo čekat víc taktu, soucitu a obyčejné lidskosti, než že se při podobné příležitosti bude chovat, jako kdyby točil reklamu na nějaký ze svých laciných produktů, na kterém je vyraženo jeho pozlacené jméno. Obzvlášť když má sám máslo na hlavě.

V tuto chvíli by měl spíš chodit kanály se staženým ocasem. Tato ďábelská fotka vejde do historie jako symbol Trumpovy sociopatie.

Autor je redaktor Radia Wave

Spustit audio

Související