Matěj Schneider: Kansaské interrupční vítězství je pro americké liberály důležité, ne samospásné

30. srpen 2022

Americký Kansas je mnohdy dáván za příklad pevně republikánského státu. Ostatně v prezidentských volbách tu vyhrál demokrat naposledy v roce 1964. Zdejší Nejvyšší soud nicméně před několika lety rozhodl, že ústava Kansasu garantuje právo na interrupci. To se nelíbilo místním konzervativcům a vyvolali referendum o dodatku k státní ústavě, který by z ní toto právo vyňal.

Jednalo se o první podobné referendum od chvíle, kdy federální Nejvyšší soud na začátku léta zrušil federální minimální garanci práva na interrupce.

Čtěte také

Konzervativní snahy zde ale selhaly a to poměrně tvrdě – proti dodatku, který by umožnil interrupční restrikce, hlasovalo necelých 59 procent voličů. To je důležitý signál, protože jestli jsou američtí liberálové schopní v této otázce zvítězit i v Kansasu, mohou teoreticky vyhrát všude. A podobná referenda ohledně reprodukčních práv se chystají například v Kentucky, Montaně, Vermontu a Kalifornii.

Nutno podotknout, že interrupční zákony v Kansasu nepatří k těm nejliberálnějším v USA. Interrupce jsou tu legální do 22. týdne těhotenství (s výjimkami v případě ohrožení zdraví nebo života matky). Množství prováděných interrupcí v posledních letech v Kansasu klesá a okolo poloviny lidí, kteří je tu podstupují, je z jiných států.

Interrupce a podzimní volby

Čtěte také

To je podstatný kontext i proto, že celá řada okolních států v čele s Missouri, Oklahomou a Arkansasem v současnosti zcela zakazuje interrupce (až na případy incestu, znásilnění, případně ohrožení života matky) a Kansas se tak může stát lokálním útočištěm legálních interrupcí. Další státy, jako sousední Nebraska nebo nedaleká Iowa, zpřísňování zvažují.

Někteří demokraté si teď dělají naděje, že kansaské referendum je dobrým znamením pro nadcházející listopadové volby do Kongresu, ve kterých se obecně zatím předpokládá, že demokraté ztratí většinu v dolní a možná i horní komoře. Dělat si naděje díky kansaskému vítězství je ale poměrně naivní. Zdejší referendum bylo velmi jasně a úzce vymezené.

Kampaň proti omezujícímu dodatku byla jasně formulovaná jako kampaň za zachování stávajících svobod a i díky tomu se podařilo konzervativní snahy vykreslit jako anachronické a v nesouladu s názory většiny.

Čtěte také

Interrupční práva sice ve světle rozhodnutí federálního Nejvyššího soudu podle aktuálních průzkumů narostla jako jedna z priorit amerických voličů, nicméně v podzimních volbách půjde jednoznačně primárně o ekonomickou situaci. Například v průzkumu od Pew Research označilo na začátku srpna interrupce jako velmi důležité volební téma 56 procent dotázaných (oproti 43 procentům letos v březnu). Jako klíčové téma vidí ekonomickou situaci 77 procent dotázaných (jen o procentní bod méně než v březnu).

Vliv tématu interrupce na podzimní volby bude pravděpodobně daleko lokalizovanější. Je zřejmé, že může zasáhnout především do některých senátních kampaní, ve kterých mají američtí voliči větší tendenci hlasovat podle jednotlivých osobností a ne jen podle stranické linie (což je často případ u voleb do dolní komory). Specifičtí kandidáti, kteří téma budou schopni šikovně uchopit (jako například pensylvánský demokrat John Fetterman), z něho mohou těžit. Naopak neobratně radikální kandidáti – jako arizonský republikán Blake Masters, jehož webové stránky naznačovaly podporu i pro zákaz antikoncepce – na něm mohou tratit.

Autor je publicista

Spustit audio