Matěj Schneider: Demokraté neztratili Kalifornii. Musí ale něco dělat se svým stárnoucím vedením

28. září 2021

Kalifornie si málem odvolala guvernéra. Demokrat Gavin Newsom leží v žaludku místním republikánům už dlouho. A vzhledem k tomu, že stát umožňuje vyvolat referendum o odvolání guvernéra (takto se například dostal k moci poslední republikánský guvernér státu Arnold Schwarzenegger), se jim to mohlo snadno i podařit. Implikace případného Newsomova odvolání zasahovaly daleko za hranice Kalifornie až do nejvyšších center moci ve Washingtonu, D.C.: do Senátu a k Nejvyššímu soudu.

V Senátu v tuto chvíli drží demokraté doslova tu nejtěsnější možnou většinu. Nominálně mají jen padesát ze stovky senátorů. V americkém Senátu ale může hlasovat i úřadující viceprezidentka – tedy v tuto chvíli bývalá senátorka právě za Kalifornii a tak trochu politické dvojče Gavina Newsoma, Kamala Harrisová.

Čtěte také

Kromě Harrisové ale tato většina spočívá také na bedrech její kalifornské kolegyně, senátorky Dianne Feinsteinové. Té je letos už 88 let a již několik roků se mnozí demokraté obávají, že svou funkci nezvládá. Vzhledem k tomu, jak Senát funguje, se pochopitelně i opatrně spekuluje o tom, co by se stalo, kdyby Feinsteinová nedejbože zemřela. Její náhradu do Senátu by totiž jmenoval právě kalifornský guvernér.

Tím ale kaskáda potenciálních problémů demokratů nekončí. Na většině v Senátu záleží schopnost prezidenta Joea Bidena a demokratů jmenovat a potvrzovat federální soudce, a to i k Nejvyššímu soudu. Zatímco ve vztahu k nižším instancím se Biden poměrně činí (a snaží se tak vyrovnat náskok „konzervativních“ soudců, jejichž velké množství jmenoval Donald Trump), u Nejvyššího soudu mají demokraté dlouhodobý problém. Z devíti soudců je jich tu aktuálně šest jmenovaných republikánskými prezidenty. Tři z toho se podařilo jmenovat přímo Trumpovi.

Generační obměna

Jedním z těch tří „demokratických“ soudců je Stephen Breyer, který nedávno oslavil 83.  narozeniny. V uplynulých dekádách je pak takřka tradicí, že kdykoliv se dostane do Bílého domu demokrat, začnou se množit hlasy volající po tom, aby starší demokraty jmenovaní soudci odešli do důchodu, aby je měl šanci nahradit demokratický prezident.

Čtěte také

Soudci se tomu ale většinou vzpouzí – to pak v cynickém náhledu vede k takovým situacím, jako byla loňská smrt soudkyně Ruth Baader Ginsburgové, která na poslední chvíli Trumpovi umožnila jmenovat konzervativní Amy Coney Barrettovou.

Odvolání Newsoma tak mohlo spustit řetězec nešťastných událostí, kdy by v krátkém sousledu demokraté přišli o post guvernéra, většinu v Senátu a další místo u Nejvyššího soudu. Mohli byste namítnout, že by šlo o nanejvýš nešťastnou náhodu. Ostatně guvernér Newsom referendum „vyhrál“ s celkem pohodlným náskokem. Už ale jen to, že demokraté jsou schopni vůbec dostat se do situace, kdy o takovýchto apokalyptických scénářích musí přemýšlet, v mnohém vystihuje zkostnatělost aktuálního vedení strany.

Matěj Schneider

Nejde o náhodu, ale o pravidlo. I tři nejvýše postavení demokraté v dolní komoře Kongresu jsou v tuto chvíli všichni přes 80 let staří. Vedení demokratů jednoduše čeká generační obměna. Mohou ji udělat buďto z vlastní vůle kontrolovaně, nebo se čím dál tím více budou vystavovat podobným hrozbám řetězců nešťastných náhod.

Autor je publicista

Spustit audio