Matěj Schneider: Bidenův náskok sráží strach z průzkumů

17. říjen 2020

Pokud v posledních týdnech po očku sledujete americké předvolební průzkumy, museli jste si všimnout, že podle spousty z nich je v podstatě hotovo.

V některých průzkumech, například i ve většinou pro republikány příznivějším Rasmussenu, ztrácel Donald Trump v první půlce října na Joea Bidena i přes 10 procent. Místo toho, aby poukazoval na slabiny svého soupeře, topí se přitom v negativním mediálním pokrytí, za které si může z velké části sám – ať už kvůli koronaviru, přepísknuté prezidentské debatě, nebo neschopnosti vyjednat nový balík ekonomické pomoci. V takové chvíli byste možná čekali, že budou komentátoři už jasně deklarovat Bidena vítězem. To se ale neděje.

Čtěte také

Největší podíl na tom mají pochopitelně šrámy z voleb roku 2016. Trumpovu výhru nepředpokládal takřka nikdo a mnozí si z toho lížou rány dodnes. Je možné, že se průzkumy zase pletou? Ti odvážnější komentátoři a analytici poukazují na to, že i kdyby se průzkumy pletly o stejná procenta jako minule, Biden by v tuto chvíli pohodlně vyhrál a na Trumpovu těsnou výhru by zbývala jen malá šance. A je přece nasnadě, že po minulém fiasku se všichni autoři průzkumů poučili ze svých slepých míst. Inu, snad.

Srovnání s minulou volbou

Čtěte také

Najdete ale i analytiky, kteří si myslí, že se autoři průzkumů nepoučili vůbec, spíš naopak. „Ty volby jsou těsnější, než si myslíte,“ řekl nedávno John Zogby konzervativnímu webu Washington Examiner. Podle jeho průzkumu má Biden náskok jen 2 procentní body. A podle jeho syna Jeremyho je vše jednoduché: ostatní průzkumy se pletou, protože vychází ze špatných vzorků populace. Jejich autoři se podle něj nechali zmámit vlastní názorovou bublinou.

Skeptici poukazují i na to, že Biden má velký náskok jen v průzkumech napříč všemi státy. Jakmile se podíváte na výsledky v jednotlivých státech, vyjeví se vám komplikovanější obrázek. Americké prezidentské volby prostě nevyhrajete tak, že nahrabete spoustu hlasů třeba v obrovské Kalifornii. Největší vliv mají státy, které se jednou přikloní k republikánům, tu zase k demokratům. A v těch Biden až tak drtivý náskok rozhodně nemá.

Přímo Trumpův tým chrlí jedno srovnání s rokem 2016 za druhým. Poukazuje na průměry průzkumů z října 2016 a srovnává je s těmi aktuálními. Ve Wisconsinu vedla Hillary Clintonová o 6,8 procentního bodu, stát vyhrál Trump o necelé procento, Biden ve stejný den o čtyři roky později vedl jen o 5,5 procenta. V Pensylvánii Clintonová vedla o 8,6, Trump vyhrál opět o necelé procento, Biden tam teď má okolo 7 procent. A tak dále...

Slabý Trump

Čert aby se v tom věštění z průzkumů vyznal. Celé to závisí na tom, jestli věříte, že se autoři průzkumů kolektivně poučili, nebo se naopak zavrtali hlouběji ve svých chybách. Definitivně to rozsekne až samotný výsledek voleb. A i na ten si pravděpodobně budeme letos muset počkat déle než obvykle.

Matěj Schneider

Kvůli pandemií zapříčiněné vysoké míře korespondenčního hlasování se v některých státech bude počítat dlouho. V tuto chvíli už sice tímto způsobem odvolilo více než 10 milionů voličů, ale v některých státech se tyto hlasy mohou začít počítat až v den voleb. Zatím je tak jisté jen jediné: Trump má momentálně hodně másla na hlavě a s jeho šancemi to vypadá hůř než kdy předtím. A jestli se demokratům nepodaří porazit ani takto oslabeného Trumpa, bude to pro ně katastrofa.

Autor je publicista

Spustit audio

Související