Matěj Schneider: Americký Kongres se hádá o akcie. Republikáni jsou paradoxně více nalevo

17. leden 2022

„Máme volnotržní ekonomiku. Měli by mít možnost na ni participovat,“ odpověděla demokratická předsedkyně dolní sněmovny Nancy Pelosiová na otázku médií, jestli členové Kongresu nezneužívají svých funkcí pro účely zbohatnutí na akciovém trhu. Na ty se v posledních letech soustředí poměrně značná část veřejnosti.

Spoustu z těch podezřelých vypichuje například zpráva platformy Unusual Whales. Americké rádio NPR nedávno odvysílalo reportáž o uživatelích sociální sítě TikTok, kteří se snaží zbohatnout kopírováním nákupů akcií právě Pelosiové, respektive jejího manžela.

Čtěte také

Není divu, zastupitelé z Kongresu jsou ve svých nákupech v průměru úspěšnější než mnohé hedgové fondy. Což pochopitelně vede ke spekulacím o tom, že kongresmani a senátoři využívají svých privilegií pro de facto insider trading.

S šéfkou sněmovních demokratů ale nesouhlasí poměrně značná část její strany. Vcelku očekávatelně se vůči ní vymezili straničtí levičáci jako Alexandria Ocasio-Cortezová, ale kritika Pelosiové jde napříč politickým spektrem. Pro omezení práva federálních zastupitelů na obchod s akciemi se vymezili i středovější politici, jako jsou například jeden z nejbohatších členů Kongresu minnesotský Dean Phillips nebo virginská Abigail Spanbergerová.

Republikáni jsou progresivnější

Poslední zpřísnění pravidel regulující obchody kongresmanů je skoro dekádu staré a je jím za Baracka Obamy prosazený STOCK Act. Ten na papíře zakázal zastupitelům využívat neveřejných informací pro svoje akciové spekulace a přikázal jim zveřejňovat všechny své obchody. Standardní pokuta za porušení těchto pravidel je ale směšných 200 dolarů (něco málo přes čtyři tisíce korun) a každoročně to porušují desítky zastupitelů.

Čtěte také

I proto v uplynulých letech bojovala senátorka Elizabeth Warrenová za zpřísnění těchto pravidel, ale nedostalo se jí podpory vedení vlastní strany. Nejen Pelosiová se totiž staví proti. Šéf senátních demokratů Chuck Schumer se před několika dny vyhnul odpovědi na otázku o potenciálním zpřísnění pravidel s tím, že žádné akcie nevlastní. Hakeem Jeffries, který je nejpravděpodobnějším nástupcem stárnoucí Pelosiové, se vyloženě postavil proti zpřísňování.

Váhání vládnoucí strany využili republikáni, kterým se tím podařilo dostat se v tomto bodě teoreticky nalevo od demokratů. Šéf sněmovních republikánů Kevin McCarthy řekl médiím, že jestli vyhrají republikáni podzimní volby, je podobnému zákazu otevřený. Jeho senátní kolega republikán Josh Hawley vyloženě přišel s vlastním návrhem zákona. Původně na něm pracoval s demokratickým senátorem Jonem Ossoffem, který nakonec představil vlastní návrh, o něco přísnější než Hawleyho.

Oba návrhy operují se zákazem obchodů i pro členy rodiny, což by postihlo právě například kontroverzní obchody manžela Nancy Pelosiové.

Matěj Schneider

Není divu, že se řadoví členové stran po tématu vrhli. Podle průzkumu objednaného konzervativní skupinou Convention of States Action si přes tři čtvrtiny dotázaných nemyslí, že by členové Kongresu měli obchodovat s akciemi. Trochu paradoxní je, že republikáni jsou v této otázce progresivnější než demokraté.

Nicméně když si uvědomíte, že demokratická strana, navzdory snahám mnoha jejich členů, aby byli viděni jako strana pracující třídy, ve skutečnosti v posledních několika dekádách hájí především zájmy takzvaných bílých límečků, dává vše větší smysl.

Autor je publicista

Spustit audio