Máte rádi sladké? Zvýšený příjem cukru může vést k depresi, zjistili vědci

5. září 2017

Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby denní dávka cukru tvořila přibližně 50 gramů. Například ve Velké Británii ale dospělí konzumují skoro dvojnásobek a ve Spojených státech amerických trojnásobek této doporučené dávky. O mnoho lépe na tom není ani střední Evropa. Vědci zkoumali, jestli existuje spojitost mezi konzumací cukru a depresí.

Vědecká studie Whitehall II se zaměřila na vztah mezi příjmem cukru a duševním zdravím. Odborníci se zabývali tím, co je v celkové problematice primární – zda jde o deprese a z toho plynoucí špatný životní styl nebo naopak. Výsledky nasvědčují, že hybatelem je právě cukr. „Ti, kteří onemocněli depresí, v té studii nezačali zvýšeně konzumovat cukry, ale ti, kteří zvýšeně konzumovali cukry, onemocněli depresí častěji,“ vysvětluje Jiří Raboch, psychiatr a přednosta Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.


Odborníci se shodují na tom, že z hlediska psychického zdraví jsou nejškodlivější přidané cukry. Ty najdeme ve sladidlech, limonádách, nebo třeba v kečupu.

Byť se tématu vědci intenzivně věnují, není z hlediska depresí tento výklad stoprocentně jistý. S větší jistotou prokazují souvislosti mezi dávkami cukru a depresemi pokusy na zvířatech. Zjistilo se například, že zvířata, která jsou krmena vyššími dávkami cukru, mají v mozku nižší hladiny některých trofických látek, které podporují růst nebo regeneraci mozkových buněk.

„Ze zvířecích experimentů také vyplývá, že ti, kteří dostávají vyšší dávky cukru, mají i vyšší hladiny zánětlivých ukazatelů a zánět, stejně jako neurodegenerace, je spojován s výskytem deprese. Takže vyšší dávky cukru mohou podpořit zánět v lidském těle a tím přispějí k tomu, že se u člověka rozvine deprese,“ říká Jiří Raboch.

Vztah nadměrného příjmu cukru a deprese mapovali i odborníci z 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Národního ústavu duševního zdraví. Tamní odborníci v čele s Michalem Andělem, děkanem fakulty, vystavili pacienty sladkému pokrmu a masité polévce, z nichž si měli vybrat. Následné testování ukázalo, že lidé se skrytou depresí nebo úzkostí preferovali místo polévky něco sladkého.

Spustit audio