Máte rádi historické mapy? Pomozte je prozkoumat!

17. leden 2015

Kartografové potřebují vaši pomoc. Zapojte se do internetového projektu!

Na starých mapách není snadné poznat, jakou část území zobrazují. Navíc je map tolik, že je profesionálové nestíhají identifikovat. Meteor vás zve ke spolupráci na identifikaci starých map.

Unikátní mapy

V depozitářích českých paměťových institucí jsou uchovány desetitisíce map starých až 500 let. Každá z nich představuje výjimečnou zprávu o stavu světa ve své době.

Souřadnicový systém

Historické mapy ale nejsou zasazeny do moderního souřadnicového systému. Pracovníci z českých odborných pracovišť proto přizvali k účasti veřejnost. Připravili software umožňující každému, kdo má přístup k internetu, snadným a intuitivním způsobem digitalizované staré mapy umísťovat.

Portál StaréMapy.cz

Na specializovaném portálu se objevují vždy mapy. Na levé straně mapa stará a na pravé současná. Jak s mapou pracovat vám vysvětlí krátké instruktážní video.

Pak už se můžete pustit do dobrodružného hledání společných bodů. Hledáte místa, která jsou stejná na obou mapách. Body se uloží a obě mapy se překryjí. Kromě jiného vám program umožní starou mapu zobrazit i v 3D modelu na Google Earth.

Georeferencování

Georeferencování je činnost, při které se přiřazují určitým místům na staré naskenované mapě geografické souřadnice skutečného místa na zeměkouli. To doposud dělali kartografové na základě matematických modelů. Nyní to díky softwaru na webu StaréMapy.cz může dělat kdokoli.


Jedinečný software
Žádný jiný software na světě toto neumí. Využívá ho proto řada českých institucí, které disponují naskenovanými starými mapami. Nadšenci už ztotožnili přes půl milionu bodů. V systému ale čeká 33 000 digitalizovaných map.

Chyb se nebojte

Samozřejmě že můžete udělat chybu a nějaký bod zanést špatně. Ale nic se neděje. Vždy to po vás ještě někdo zkontroluje.

Buď stejný nadšenec jako vy mapu znovu otevře a zkontroluje, nebo instituce samotná stanoví kontrolora, který bude georeference jednotlivých map potvrzovat. Pojďte se této zábavné práce zúčastnit.

Poslechněte si záznam pořadu v iRadiu.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.