Marže neznamená zisk. Ministerská kontrola marží může přinést jedině nespravedlnost, říká zemědělec

22. duben 2022

Ministerstvo zemědělství začalo sledovat prodejní ceny vybraných potravin. Podle šéfa resortu Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) si totiž obchodní řetězce započítávají extrémně vysoké marže. Kontroly mají trvat nejméně tři měsíce. Předseda Asociace soukromého zemědělství Jaroslav Šebek je ovšem přesvědčen, že monitoring marží situaci nevyřeší: „Nemůže to nic přinést, jedině nějakou další nespravedlnost, protože ta přirážka ještě neznamená zisk,“ upozorňuje.

„Politici většinou sahají k rychlým opatřením, která se projeví v krátké době, aby to dobře vypadalo. Ale tady je potřeba dlouhodobě systémově pracovat na tom, aby byl trh co nejpestřejší, aby se tady skutečně ty jednotlivé velikostní struktury vzájemně doplňovaly, protože všechny mají své výhody a určit limity,“ říká šéf soukromých zemědělců Šebek.

Čtěte také

A poukazuje na privilegované postavení velkých řetězců v České republice: „U nás bohužel došlo k tomu, že to tady velké obchodní řetězce ovládly a teď trochu sklízíme výsledky jejich podpory.“

Řešení mnohého vidí soukromí zemědělci v systémovém snížení byrokracie, dodává Šebek. „Aby trh byl co nejpestřejí. Aby mohly vznikat malé mlékárny, bourárny,  zpracovny, prodejny. Aby se jednotlivé velikostní struktury doplňovaly, protože malé i velké mají své limity a výhody,“ zdůrazňuje Šebek.

Hosty byli:
Jindřich Fialka, náměstek pro řízení Sekce potravinářství, ministerstvo zemědělství
Jaroslav Šebek, předseda asociace soukromého zemědělství
Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu
Josef Soukup, Česká zemědělská univerzita

Také podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy je kontrola marží krokem vedle a stejně jako Šebek podotýká, že výše marže nevypovídá nic o ziskovosti prodávajícího.

„Marže je rozdíl mezi tím, za co nakoupím a za co prodám. Z toho se platí mzdy, energie, provoz, logistika. Pokud má něco smysl sledovat, tak je to ziskovost v jednotlivých částech celého výrobního a prodejního řetězce,“ navrhuje Prouza.

Pomohlo by snížení DPH na potraviny? A je vůbec kontrola marží v praxi realizovatelná? Poslechněte si celé Téma dne Renaty Kropáčkové.

Spustit audio