Marylin Monroe během 2. světové války montovala bezpilotní letouny

12. srpen 2013

Slavná herečka pracovala během svého mládí, tedy na sklonku války, v americké továrně, kde se kompletovaly první masově vyráběné bezpilotní letouny na světě. Armádní fotograf David Conover, který ji zde zachytil na svých snímcích při práci, ji vlastně zároveň jako první člověk objevil pro svět šoubyznysu. Také ji povzbudil k její první práci v oblasti modelingu.

V roce 1944 nastoupila pozdější filmová hvězda pod svým tehdejším jménem Norma Jeane Dougherty do továrny na rádiem dálkově řízené letouny, která se nacházela nedaleko od Los Angeles. Zaměstnanci továrny během války zkompletovali celkem téměř 15 tisíc bezpilotních letounů typu OQ-2 Radioplane. Letouny tohoto typu sloužily jako cvičné cíle pro americkou armádu, aby se na nich trénovala zejména americká protiletadlová obrana. Až v době Vietnamské války byly Spojené státy schopny vyvinout bezpilotní letouny se zaměřením na průzkum, což je jejich hlavní role dodnes.

Na fotografiích z továrny mladá Norma Jean montuje vrtuli a jiné komponenty k bezpilotnímu letounu typu OQ-2. Avšak její pravidelná pracovní náplň byla jiná - nanášela na povrch letounů ohnivzdorný nátěr. Občas také prověřovala padáky, na kterých se dotyčné letouny na konci mise zpravidla snášely k zemi.

Letoun OQ-2 měl dvouválcový a dvoutaktní pístový motor o výkonu 6 koňských sil. Vpřed ho poháněly dvě protiběžné vrtule. Byl dlouhý něco přes 2,5 metru, jeho rozpětí křídel činilo něco přes 3,5 metru. Hmotností se vešel pod 50 kg. Letoun mohl dosáhnout rychlosti až 140 kilometrů za hodinu a vydržel ve vzduchu asi jednu hodinu. Byl řízen na dálku pomocí radiových vln a startoval většinou pomocí katapultu.

Zdroj: Paleofuture, letoun OQ-2 (Wikipedia), Marilyn Monroe (činnost v letech 1945-1947, Wikipedia), National Museum of the USAF, současná výstava o Marilyn Monroe na Pražském Hradě

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio