Martina Vacková: Prezidentské kolority na festivalu v Karlových Varech

14. červenec 2022

Tak už to skončilo, ten největší filmový svátek v Česku, kam každý milovník filmu každoročně vyjíždí a na co si vyhradí pár dní nebo trochu větší pár dní volna. Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech.

Letos se vrátil do svých kolejí a do svého tradičního termínu. A soudě zvenčí, ty koleje už měl natolik dobře vyjeté, že návrat do nich zaklapl velice snadno. Zas tam bylo spousta lidí, sice méně než v předcovidových letech, ale zase ne o tolik, aby nad tím někdo koumal, co se děje.

Zase tam někteří obcházeli filmové sály a snažili se na poslední chvíli dostat do vyprodaného kina. Letos navíc kina obcházející návštěvníky obcházeli hledači podpisů různých prezidentských kandidátů, kteří se sjeli do Karlových Varů. Pochopitelně přijeli tam, kde se něco děje, a že ve Varech se první prázdninový týden tedy dělo dost.

Koncentraci prezidentských kandidátů nešlo přehlédnout a bylo zábavné sledovat, jak hovoří s lidmi a jak vypadá ten mumraj kolem nich v celkovém karlovarském cirkusu zvaném filmový festival. Ale sledovat filmy bylo zajímavější.

Schwarzenberg se (ne)mýlí

Třeba ten s bývalým prezidentským kandidátem, který se ve Varech také objevil – a jako co? Jako hlavní postava celovečerního filmu. Hlavní roli v dokumentu Můj otec, kníže měl bývalý kancléř bývalého prezidenta Václava Havla a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Čtěte také

Ten film natočila jeho dcera Lili Schwarzenbergová, sama režisérka dokumentů především pro rakouskou televizi. Původně to měl být malý portrét otce k jeho 80. narozeninám. Dopadlo to jako výrazný portrét vztahu dcera – otec a tatínek ho dostal ke svým 85. narozeninám.

Lila Schwarzenbergová se svým režisérským kolegou Lukasem Sturmem film točila přes pět let a vůbec to není oslavná óda na úspěšného otce. Naopak jak sama na začátku dokumentu přiznala, mezi ní a otcem byla bariéra, kterou ona dosud nedokázala překonat.

Otce se bála a měla z něj respekt. Nebyla ani schopná se před ním při natáčení otevřít, ale režiséři našli v nevýhodně výhodu – Lila nejdřív sama na kameru říká různé věci z rodiny a později je s otcem poslouchají společně. Ona tam na sebe napráská i velmi citlivé rodinné věci, ale není žádná exhibicionistka. A Karel Schwarzenberg je komentuje – nebo taky ne.

Každopádně pro mě byl film jedním z těch příjemných překvapení, kdy stojíte nad programem a přemýšlíte, kam teď a na co je zrovna ještě volno, nějaký dokument o knížeti, no dobře, tak to zkusím.

Mimochodem, film začíná záznamem konference v Linci z roku 2014, kdy Karel Schwarzenberg ve svém projevu předpověděl napadení Ukrajiny. Jak jeho dcera uvedla, otcova politická předvídavost ji nepřekvapila, protože on má hluboké historické znalosti a v politice se moc nemýlí. I když podle ní v obyčejném životě se mýlí, to ano.

Jiný festival

Festival zaznamenal dnes už v uměleckém světě povinné protiruské a povinné proukrajinské nálady. Promítalo se několik ukrajinských filmů, odsuzoval se jediný ruský film v programu, prezident festivalu Jiří Bartoška podpořil ukrajinské filmaře i celou zemi, festival věnoval svůj prostor pro projekty z festivalu z Oděsy, odehrál se dokument Mariupol 2 od litevského filmaře zavražděného ruskými vojáky.

I když světem hýbe válka a pandemie, soudě podle festivalové atmosféry v Karlových Varech měla obě témata v myslích diváků stop stav. Víc je zajímaly zábava a mezilidské vztahy, hlavně ty, kde jde o lásku a sex.

A někdy jsem měla pocit, jako bych byla na jiném festivalu. To když mi v mobilu skákaly drbací zprávy o tom, kdo kde jak ve Varech prošel skoro nahý nebo vůbec kdo že prošel ve Varech.

Martina Vacková

Asi jsem z jiného těsta, když je pro mě na festivalu to nejdůležitější usednout v kině, oblečená podle teploty venku a klimatizace uvnitř, a nechat na sebe působit magii plátna, když se zhasne. Třeba s nějakou pohádkou o prezidentech a prezidentkách.

Autorka je editorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Související