Martin Stropnický: Rusko je nepředvídatelný partner. NATO musí projevit svou rozhodnost

Rusko zvolilo určitou změnu ve své zahraniční politice a vojenské strategii a Severoatlantická aliance musí nějak reagovat, říká ministr obrany Martin Stropnický. Dodává také, že partner, který anexoval Krym a vytváří neustále napětí na východoukrajinské hranici, je nesmírně obtížný.

„Dialog je možný tehdy, když je partner předvídatelný, když drží slovo a drží mezinárodní právo,“ podotýká v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou s tím, že slyší neustále hlasy o tom, zda alianční prapory v Polsku a pobaltských zemích nebudou Rusko znervózňovat. „To se mi zdá přinejmenším disproporční,“ dodává.

Aliance se podle něj o dialog s Ruskem systematicky snaží, a pokud by Rusko dodržovalo dohody z Minsku, tak by dialog měl jinou kvalitativní úroveň. „Nikdo se z napětí s Ruskem netěší, nikdo to napětí nevyvolal,“ upozorňuje.

Čtěte také

Znamená ale rozmístění čtyř vojenských praporů NATO něco více než symbolické gesto? „Je to psychologické znamení, že členské státy aliance nejsou nechány napospas se svými obavami,“ říká.


Neexistuje totální svoboda a neexistuje účinná ochrana zároveň, myslím ta informační, ale je důležité, aby na to byla přísná pravidlaMARTIN STROPNICKÝ

Dodává také, že nikdo neharaší zbraněmi vůči Ruské federaci, ale je to velmi střídmá a uměřená psychologická reakce na to, co se děje na druhé straně.

„Nemyslím si, že hrozí bezprostředně nějaký konflikt. Kdyby Aliance nedělala nic, tak to je to nejhorší, co by ji mohlo napadnout,“ dodává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio