Martin Schulz: Nemocný lékař

17. červenec 2014

V soudní síni vypadá schlíple a nepřítomně. Pohybuje a chová se, jako by se ho soudní líčení netýkalo, jako by byl v nesprávnou chvíli na nesprávném místě. Nepohledný, nevýrazným hlasem mumlající mužík, který působí dojmem mimoně, nebo také, jak známe z dokumentárních snímků, dojmem masového vraha či válečného zločince.

Dokonce i ve chvíli, kdy mu soudce oznamuje, že mu byl snížen trest ze 14 na 12 let, neprojevuje žádné emoce. A to, pěkně prosím, emoce nejsou totéž, co city, emoce jsou blíže našim instinktům a je zatraceně těžké je skrývat.

Kdo neprojevuje emoce, ten je s největší pravděpodobností ani nemá. A člověk, který nemá emoce se, zjednodušeně řečeno, poněkud vzdaluje normální lidské populaci. Je hodně a nejspíš nevyléčitelně nemocný.

Nic ve zlém, je to jistě povrchní tvrzení, ale MUDr. Jaroslava Bartáka, souzeného za masivní sexuální zneužívání vlastních podřízených, jakož i za další zločiny, včetně přípravy tří vražd, bych já osobně již od pohledu nejspíš přes práh svého obydlí nepustil, respektive mít ho za osobního kardiologa, asi bych se poohlédl po jiném lékaři.

Čtěte také

Pro milovníky konspiračních teorií je proto tento poněkud „strejcovsky“ vyhlížející novodobý „Modrovous“ pravým zlatým dolem. MUDr. Barták totiž býval velmi vlivnou osobou. Jen málokdo se může chlubit takovou sbírkou fotografií se špičkami naší politické scény, i když, pravda, některé z těchto špiček jsou v současnosti spíše zase opakem špičky, tedy asi krátery.

Jedna z teorií, které by tedy mohly nějakým způsobem svědčit ve prospěch MUDr. Bartáka je ta, která vysvětluje jeho uvržení do šatlavy jako pomstu některých oněch mocných. Měl na ně MUDr. Barták cosi vědět a jejich konspirace proti němu pak měla údajně vést i k jeho odsouzení k dlouholetému žaláři.

Soud (ilustrační foto)

Jakým směrem se má představivost veřejnosti ubírat naznačují podrobnosti o třech z vězení plánovaných vraždách, o jejichž provedení měl MUDr. Barták požádat jednoho významného zločince, s nímž sdílel libereckou věznici. Pan Barták žádal zavraždit bývalé kolegy z charitativní organizace Lion´s Club, bývalého šéfa vojenské rozvědky Andora Šándora, pravoslavného kněze Eugena Freimanna a též advokáta Oldřicha Choděru.

Zároveň měl najatý vrah získat od těchto lidí na 60 miliónů korun jakéhosi výpalného, s nimiž Barták plánoval uprchnout do Běloruska. No, řekněte, není to lepší než leckterý film s Jamesem Bondem?

Já vím, není. Tady asi šlo opravdu o život. Pan Barták nyní u Nejvyššího soudu částečně uspěl, pasáže jeho obvinění se budou znovu projednávat u Městského soudu v Praze. Snad poté budeme všichni pravdě blíž…

autor: Martin Schulz
Spustit audio