Martin Plíšek (TOP 09): Politik si musí vybrat, jestli chce řídit firmu nebo být ministr

1. duben 2016

Zákon o střetu zájmů. Norma, která budí kontroverze. Host Martin Plíšek (TOP 09) navrhuje omezení pro firmy členů vlády, zákaz ucházet se o veřejné zakázky.

Návrh na omezení podnikání členů vlády má podporu sněmovního ústavně-právního výboru. Zpřísnit zákon o střetu zájmů doporučil tento týden i imunitní výbor sněmovny. Podpořil i návrh poslance Martina Plíška z TOP 09 o omezení možnosti firem členů vlády ucházet se o veřejné zakázky.


Plíšek navrhuje, aby se firmy, které z 25 % vlastní člen vlády, nemohly účastnit veřejných zakázek. Tento návrh tento týden prošel ústavně-právní výborem. Poslechněte si celé Interview Plus.

„Politik by si měl umět vybrat, zda bude řídit firmu či velkou korporaci nebo bude naplňovat veřejný zájem ve funkci ministra vlády,“ říká Poslanec Martin Plíšek z TOP 09, který podotýká, že i současný zákon zakazuje členovi vlády podnikat jako OSVČ a vedle toho mu umožňuje být řidicí osobou ve velké korporaci a rozhodovat například o tom, zda se firma bude ucházet o veřejné zakázky.

„Dochází tam ke kombinaci veřejného a soukromého podnikatelského zájmu dohromady, a to si myslím, že je nešťastné,“ říká Plíšek.

Na otázku Michaela Rozsypala, zda neodradí zákon o střetu zájmu bohaté lidi a vlivné podnikatele před vstupem do politiky, odpovídá: „Zakazuje mu být tou rozhodující osobou v té firmě nebo korporaci,“ což by podle návrhu platilo jen po dobu výkonu politické funkce a mělo by podle Plíška bránit zvýhodňování firem.

Zákon proti Babišovi?

„Tento návrh se může dotknout Andreje Babiše, ale já dodávám, že tak, jak byl schválen, se bude týkat členů vlády jmenovaných po účinnosti toho zákona. A nikdo neví, zda Andrej Babiš bude ve vládě nebo bude ministrem,“ odpovídá Plíšek s tím, že by se zákon v případě schválení týkal až v budoucnu zvolených ministrů.


Poslanec za ANO Bronislav Schwarz soudí, že se firmy budou převádět na manželky nebo „bílé koně“. Na snadné obcházení upozornil i ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD): „Ono bohužel kdejaké pravidlo se dá obejít, ale to neznamená, že nějaké pravidlo nezavedeme,“ dodává Plíšek.

Jde o pozastavení výkonu některých činností, nejde o omezování vlastnického práva – připomíná Plíšek v rozhovoru. „Nemyslím si, že ten návrh je v rozporu s Ústavou. To jsou jen takové výkřiky.“

Vyjednávání o podpoře zákona

„Pokud se poslanci zachovají tak, jak hlasovali na ústavně-právním výboru, tak by ten návrh měl projít. Protože tehdy ho nakonec nepodpořila sociální demokracie. Teď říká, že ho podpoří,“ říká Plíšek.

Dochází ke sbližování TOP 09 a ČSSD? Jak by se podle Plíška vyvíjela politická situace, kdyby ANO vystoupilo z koalice? Co si myslí o omezení půjček politickým stranám?

Poslechněte si celé Interview Plus.

Spustit audio