Martin Novák o životě v Iráku: „Není úplně bezpečné vzít si taxík, všude ale válku necítíte.“

20. říjen 2016

Jaký je život v Iráku? Nevystřídá po dobytí Mosulu hrůzovládu samozvaného chalífátu sektářské násilí? O svých zkušenostech z frontové linie mluví Martin Novák, reportér Aktuálně.

„Pokud Mosul padne, Islámský stát zanikne v podobě, v jaké ho známe. Protože v Iráku už nebude mít téměř žádné území. Je to trochu i taková ideologická válka, protože Kurdové jsou velice sekulární.“ Zatím se bojuje ve vesnicích, skutečně tvrdá bitva přijde prý až s Mosulem. Ohledně rychlosti provedení útoku, o které se mluví, by ale byl opatrný.


Kurdští bojovníci mají pocit, že bojují za Evropu, Západ, za celý svět proti Islámskému státu. Takže byli rádi, že se tam na ně novináři jezdí dívat. I když neustále tam se mnou byl chlapík, který hlídal, co natáčím a fotím. A nedalo se všechno. Nicméně jsem měl poměrně velkou možnost se po té frontové linii projít.Martin Novák

Před pár dny začala operace, která má Mosul od islamistů osvobodit. Účastní se jí velmi široké uskupení sil, které sjednotila jen vidina společného nepřítele.

„Viděl jsem, jak tam Kurdové shromažďují transportéry a tanky. Mluvil jsem s generály, nechtěli o tom nic konkrétního říct, ale když jsem se ptal, jestli to bude před koncem roku, tak řekli, že možná dřív. A ofenziva začala ani ne tři dny na to, co jsem se vrátil.“

Mosul býval druhým největším městem v Iráku. Zřejmě ještě stále je, ale dnes se dá počet obyvatel jen odhadovat. Džihádistické hnutí Islámský stát dobytí Mosulu slavilo jako jeden z největších úspěchů.

Místní jednotky se nazývají pešmergové – v překladu ti, kteří čelí smrti – jak vysvětluje host Jana Bumby, jsou to bojovníci s dlouhou tradicí boje například proti vládě Sadáma Husajna. „Jsou tam jak dvacetiletí, tak šedesátníci.“

Martin Novák popsal, jakým způsobem utíkají Severokorejci do Jižní Koreje

Jak nedávno řekl Novák ve speciálu Českého rozhlasu Plus, bez letecké podpory a bombardování ze strany USA by kurdské jednotky takového postupu proti IS nedosáhly.

Poslechněte si po kliknutí celé Interview Plus >>

autor: bar
Spustit audio