Martin Ježek: Zemřela vdova po Titovi

21. říjen 2013

Jovanka Brozová, vdova po zakladateli poválečné Jugoslávie a jugoslávském exprezidentovi Josipu Brozi Titovi, zemřela v Bělehradě. Její zdravotní stav se v poslední době zhoršoval: Po infarktu byla ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče. Ani tentokrát nechtěla požádat o lékařskou pomoc a do nemocnice se nechala odvézt až v polomdlém stavu, jak popsali lékaři v Bělehradě. Ona řekla – nechtěla jsem se svou nemocí nikoho obtěžovat.

Tak o ní psal letos v létě i deník Blic, který jako jeden z mála listů měl možnost přinést mnoho detailů z jejího života. Byla to statečná žena, která se nebála jít si za svým. Pro noviny například uvedla, že nesnášela lži. Často prý seděla s Titovými spolupracovníky a za lhaní jim nadávala. Jak sama řekla, někdy musela Titovi otvírat oči.

Jovanka Brozová se za Tita provdala v roce 1952. Během partyzánského boje za druhé světové války a po ní pracovala pro Tita jako tajemnice. Po boku svého muže měla značný politický vliv, o který ale na sklonku jugoslávské éry přišla. Jak sama uvedla, od prezidenta jí režim násilně oddělil už koncem 70. let. Proč přesně, o tom se lze dohadovat. Možná bránila určitým kruhům v přístupu k prezidentovi nebo na něj působila ve špatném směru. Johanka Broz pro Blic uvedla, že Tita je spolupracovníci donutili, aby se od Johanky oddělil. Napsala: Věděl, jakými zloduchy byl obklopen. Nic jiného mu nezbývalo.

Když Josip Broz Tito v roce 1980 zemřel, byla uprostřed noci vystěhována z prezidentské rezidence do nedaleké státní vily. Do politického pádu někdejšího srbského prezidenta Slobodana Miloševiče v roce 2000 žila prakticky v domácím vězení. Když začátkem nového milénia za ní jeden ministr srbské vlády přišel, našel ji ve studeném bytě, jak sedí v křesle s láhví horké vody v náručí a do bytu zatékalo. Teprve postupně Jovance Broz vystavili pas a přiznali jí státní penzi. Do té doby byla závislá pouze na sociálních dávkách.

O vážném zdravotním stavu Jovanky Brozové se dlouho nic nevědělo, poznamenal srbský deník Blic. Veškeré informace se dostaly na veřejnost až právě letos v létě. Na konci srpna upadla vdova po známém politikovi do kómatu. Po pár dnech se sice probudila, nemohla ale mluvit. Poté se ale její stav i nadále zhoršoval.

Posledním přáním nejznámější vdovy v Srbsku údajně bylo, aby ji pohřbili vedle jejího muže. V pondělí se kvůli tomu sejde srbská vláda, která má dojednat podrobnosti smutečního obřadu. Nejspíš spočine stejně jako bývalý jugoslávský vůdce v Domě květin, Titově mauzoleu, které se nachází v Bělehradě.

Srbský premiér Ivica Dačić již rodině Jovanky Brozové kondoloval. V telegramu uvedl, že „s její smrtí odchází i jeden z posledních svědků dějin bývalého státu, který byl za své činy pronásledován“. „Historická nespravedlnost byla napravena až ke konci jejího života. Srbská vláda se domnívá, že Jovanka Brozová by měla být pohřbena vedle jejího muže Josipa Broze Tita a že přijmeme pro to potřebná opatření,“ dodal Dačić. Pohřeb bude s nejvyššími vojenskými poctami tuto sobotu.

autor: Martin Ježek
Spustit audio