Martin Ježek: Volby v Kosovu

4. listopad 2013

Měl to být velký pokrok ve smíření Srbska a Kosova a zároveň posílení demokratičnosti jednostranně vyhlášeného státu. Výsledek je série incidentů během samotného hlasování a doteď nesečtené srbské okresy na severu Kosova. Jen těžko si představit tu atmosféru strachu, kdy přímo do volební místnosti vtrhnou maskovaní útočníci, hodí slzný granát a snaží se zlikvidovat urny s hlasovacími lístky.

OBSE uvádí, že kvůli tomu musela ze severu Kosova stáhnout desítky svých komisařů. Jaký to může být pocit, když vchází volič do volební místnosti, jejíž dveře po celou dobu hlasování snímá kamerou neznámo kdo. Mezinárodní mírové síly KFOR toho měly ve volební den hodně na práci a Severoatlantická aliance se už nechala slyšet, že v Kosovu kvůli tomu dál bude muset zůstat. Intervenovat musela i policejní a justiční mise Evropské unie, Eulex, které uvádí, že útočit na volební místa během hlasování je to nejhorší, co pachatel může učinit proti občanské společnosti.

Měly to být po letech první volby v Kosovu, kdy volí bez rozdílu všichni – bez etnických rozdílů. Ve stejný den, podle stejných zákonů měli volit své místní funkcionáře jak Albánci, tak Srbové. Tak se v Bruselu domluvili předsedové vlády obou zemí – Ivica Dačič i Hašim Thači. Nevyšlo to. V izolovaných srbských enklávách v jižním Kosovu o volby zájem byl velký. Volební účast v Gračanici a dalších srbských městech byla nadprůměrná. Tamější Srbové už dávno pochopili, že se s kosovským státem musí sžít. Sever Kosova, tedy území v samotném severním cípu, které přímo přiléhá k srbským hranicím, to je ovšem jiný příběh. Tady se volilo ještě donedávna podle toho, kdy volby vyhlašovalo – Srbsko. I bez incidentů by tu o kosovské volby nebyl zájem moc velký. Pak přišly útoky na volební místa, tím se začala šířit atmosféra strachu.

Severní Kosovo je jablkem sváru přinejmenším od doby, kdy Kosovo vyhlásilo nezávislost. Místní tvrdí, že kosovskou státnost nikdy nepřijmou a myšlenka, že by bylo nutné tyto okresy připojit zpátky k Srbsku, tady zcela běžně zaslechnete. I přes politické dohody se nezdá, že by otázka tohoto malého území byla vyřešená. Výsledek je ten, že tu nevládne de fakto nikdo, vládne především právní vakuum, což leckomu může vyhovovat.

A teď co s těmi výsledky ve volebních okrscích na tomto neklidném severu Kosova. Pozorovatelé EU chtějí stanovisko teprve zaujmout. Jeden ze srbských politiků Oliver Ivanović, který sám kandidoval, prohlásil, že volby v místech incidentů budou nepochybně prohlášeny za neplatné a budou se opakovat. Řekl – mělo by se to udělat co nejdřív. Tímto právem však disponuje jen a pouze volební komise.

Nedělní volby byly označovány za nejdůležitější hlasování v Kosovu od vyhlášení jeho nezávislosti v roce 2008 a za klíčový test o normalizaci vztahů mezi Prištinou a Bělehradem. Pro tentokrát to nevyšlo.

autor: Martin Ježek
Spustit audio