Martin Ježek: Slovinsko přišlo o premiérku, která jej vyvedla z krize. Alenka Bratušeková se však chystá na návrat.

7. květen 2014

V Alence Bratušekové Slovinsko mělo premiérku, která ho provedla krizí, premiérku, která zemi pomohla z finančních problémů. Úkol kabinetu Alenky Bratušekové byl de facto jenom jeden, po vlně protestů vnést do Slovinska opět klid a uhasit problémy jeho bankovního sektoru a potácejících se státních firem.

Slovinská premiérka však odstupuje po 13 měsících z čela své středolevé koaliční vlády. O demisi, kterou předala prezidentovi a předsedovi parlamentu, informovala na sociálních sítích. I to je známka modernosti jejího politického stylu.

Rakouský tisk si toho všiml hned a deník Der Standard napsal: S Alenkou Bratušekovou ztrácí Slovinsko jeden jedinečný jev: Oproti svým předchůdcům se Bratušeková soustředila pouze na to, aby obnovila důvěru ve Slovinsko, které je několik let v hluboké krizi bankovního sektoru a veřejných rozpočtů. Bratušeková dokázala Slovinsko projít náročnou finanční sanací. Dokázala znovu získat důvěru Bruselu v Lublaň. A ve slovinské metropoli byl cítit čerstvý vítr.

Nemá smysl koukat na Slovinsko tak euforicky jako rakouské noviny. Alenka Bratušeková se sice skutečně velmi cílevědomě soustředila na úspory a na privatizaci firem, které už dávno neměly být státními, ale za její rezignací je jednoznačný kalkul. Nové volby by se totiž podle Bratušekové mohly uskutečnit už před koncem června. Alenka Bratušeková totiž prohrála stranické volby a nestala se znovu předsedkyní Pozitivního Slovinska.

Vyhrál nad ní Zoran Jankovič, primátor Lublaně, který čelil mnoha korupčním skandálům. Teď Bratušeková zakládá novou stranu, hřeší na to, že je populární a volby chce co nejdřív.

Nové volby si podle ní přeje většina politických stran zastoupených v parlamentu. Jejich konání před prázdninami by však mohla překazit například snaha skupiny poslanců či prezidenta o navržení nového premiéra. Pokud by k tomu došlo, uskuteční se volby zřejmě až na podzim. Bratušeková z Pozitivního Slovinska vystoupila a spolu s ní odešli i někteří poslanci strany.

Nové volby budou podle některých analytiků pravděpodobně znamenat odklad klíčových reforem, které mají srazit rozpočtový schodek. Už teď je jasné, že Slovinsko například nebude moci táhnout za jeden provaz se zeměmi, které usilují o zavedení evropské bankovní daně.

Slovinské vlajky

O její zavedení usiluje 10 zemí, ale Slovinsko teď kvůli odstoupení vlády se debaty nemůže účastnit. S tím však 44letá Bratušeková nesouhlasí. "Slovinsko je na správné cestě a volby na tom nic nezmění, uvedla. Slovinsko, které je členem eurozóny, se dostalo do hospodářských potíží a loni jeho rozpočtový deficit činil 14,7 procenta HDP. To byl podle expertů následek intervence na záchranu ztrátových bank vlastněných státem.

Více než 20 let po pádu komunismu a deset let po vstupu do EU vláda této bývalé jugoslávské republiky stále kontroluje kolem 50 procent ekonomiky. A to je problém. Odstupující kabinet ale začal s potřebnými změnami - zahájil privatizaci největšího telekomunikačního operátora Telekomu a plánoval prodat do roku 2015 dalších 12 státních firem, včetně druhé největší slovinské banky Nova KBM. Je možné, že všechno dokončí opět Bratušeková, až se vrátí k moci.

autor: Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.