Martin Ježek: Razie v bulharských pobočkách ČEZu a Energo-pro

28. březen 2013

V kancelářích elektrodistribučních společností se koná další razie. Kromě ČEZu jde i o Energo-Pro, a rakouskou společnost EVN. Důvodem prověrky je podezření, že firmy vzájemně konzultovaly svůj postup, aby znesnadňovaly spotřebitelům změnu dodavatele elektrické energie. Aby si nemohl vybrat. Kdo totiž bydlí například v Sofii, musí odebírat elektřinu od ČEZu a nemůže na tom nic změnit.

Cenu elektřiny pro koncového odběratele určuje v Bulharsku přitom jen a pouze stát a tři distribuční společnosti mají ve svých rajonech monopol. Pokud bydlíte v Plovdivu, dostáváte účty od EVN, pokud ve Varně, je to EnergoPro, která nedávno síť koupila od německého koncernu E.On. Ten se rozhodl nedávno z Bulharska odejít.

K plné liberalizaci trhu s elektřinou Bulharsko zavazuje Evropská unie. Je to jeden z řady nesplněných domácích úkolů, který v Sofii stále leží na stole. Kdo může za nedokončenou liberalizaci trhu, která pro spotřebitele znamená volný výběr dodavatele, lze těžko stanovit. Každý monopol bude vždy usilovat o to, aby mohl být co nejdéle monopolem. Na výsledek vyšetřování sice je nutné počkat, ale nemůže nikdo od třech monopolistů chtít, aby se z vlastní iniciativy zbavovali podílu na trhu. Bulharská legislativa sice rámcově liberalizaci trhu umožňuje, ale celá řada předpisů ještě chybí. Proto ČEZ sebejistě může tvrdit, že se žádné chyby nedopustil.

Ovšem v momentě, kdy příliš vysoké účty za elektřinu vedly k demonstracím a ty pak pod transparenty na další závažná témata vedly k pádu vlády a předčasným volbám, je liberalizace velmi nebezpečnou kartou. I když Bulhaři na elektřinu nemají, zdejší tarify jsou v celoevropském srovnání nízké! Dokud cenu elektřiny určuje stát, může cenu držet dole. Jakmile cenu bulharské elektřiny budou určovat mimo jiné mezinárodní burzy a zkrátka trh, cena dolů rozhodně nepůjde, spíše naopak. Okamžitou liberalizací se tak zadělává na další sociální problémy.

Jenomže: když cenu elektřiny určuje stát, je zřejmá adresa, před kterou mohou demonstranti přijít. Sofie: náměstí Nezavisimost, před parlament. Bulvár Knjaz Aleksandar Dondukov – sídlo energetického regulátora. Ovšem když cenu zvýší trh a ne stát, bude se adresa na demonstrace hledat už hůř. Vláda přesto už teď uklidňuje: dráž nebude. Ale věřte tomu.

Jisté je jedno – elektrodistributoři jsou zahraniční nadnárodní společnosti, některé zčásti vlastněné jinými státy. Pokud demonstranti na ulicích žádají boj proti monopolům, mají ho mít. Snadno se tak zodpovědnost za nízkou životní úroveň, stagnaci a drahotu, na oko přesune z politiků na ty nenáviděné monopoly.

Svízel ale spočívá v tom, že sem tam nějaká razie v ČEZu ekonomickou vzpruhu nepřinese. Už vůbec letité problémy nejchudší země Evropské unie, nevyřeší jedny předčasné volby, které se chystají na květen. Země potřebuje nazpátek lidi, kteří odešli, potřebuje investice a konkurenceschopnost. To je v současné potácející se Evropě, skoro nesplnitelný úkol.

autor: Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.