Martin Fendrych: Bude vedro

10. červenec 2015
Glosa

Děti mají prázdniny, turista se těší na teplo a slunce. V televizi už roky považují déšť za nepřítele lidu. Když pere slunce a zem vysychá, usmívají se blaženě, když prší, věří, že svět začal fungovat špatně.

Já to mám naopak, nesnáším sucho a miluju déšť.

Horkomilci nedávno zajásali. Vědci z Katedry fyziky atmosféry Matematicko-fyzikální fakulty Karlovy univerzity sepsali studii. Ukazuje, jak na Česko dopadne globální oteplování. Bude tu jak v peci ohnivé. Během dalších pětadvaceti let se má v průměru oteplit o jeden stupeň Celsia a do roku 2060 dokonce o 2,5 stupně.

Co to znamená? Teplé zimy mnohde beze sněhu, málo vody v potocích, řekách, rybnících a jezerech. V létě přibude tropických dnů a města se promění v horkovzdušné trouby. Psi budou mít spálené tlapičky a muži pleše. V televizi budou moderátoři šťastní, že neprší. Taky budeme víc umírat, tvrdí vědci. Je totiž, cituji, „dokázána souvislost mezi počtem úmrtí na selhání srdce v závislosti na zvýšení teploty“.

Super výhled, pokud máte rádi obličej opálený do ruda. Horší výhled, pokud se rádi vykoupete ve studené vodě nebo pokud pěstujete nějaké plodiny či zvířata. V létě prý nepůjde rozhicované domy vůbec vyvětrat, takže se v tom vedru bez klimatizace ani nevyspíme.

Letošní léto začalo chladně, pak udeřila vedra. Pokud by vláda vzala zprávu vědců vážně, začala by se na změny okamžitě připravovat. Prosila by lidi, ať maximálně šetří vodou, vznikly by projekty na její zachytávání, místo zateplení domů by se dotovalo jejich „zachlazení“.

Nejen to. Dnes sledujeme, jak jsou Češi nesnášenliví, když slyší o utečencích. Pokud se ale takhle oteplí v Česku, mnohem horší to bude třeba na jihu Evropy nebo v Africe. Můžeme s jistotou počítat, že se spustí i velká „klimatická migrace“. Miliony lidí budou utíkat před suchy a neúrodou. Hodně utečenců přijde i k nám. Půjdou za vodou.

Možná se změní i zvyky. Tak třeba v New Yorku mohou chodit svlečení do půl pasu nejen muži, ale i ženy. Platí tam, rovnost. U nás to tak možná taky dopadne, takže ta změna nebude tak úplně k zahození.

Jak by se měl zachovat prozíravý Čech? Za prvé prodat kožichy. Ty nebudou potřeba a jejich cena spadne dolů. Za druhé přestat investovat do košil, triček a podprsenek.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.