Markus Söder oznámil svou kandidaturu na post německého kancléře. O jeho šanci píše Der Standard

12. duben 2021

Bavorský premiér Markus Söder bude bojovat o nástupnictví po Angele Merkelové. Politik CSU tvrdí, že je připraven stát se volebním lídrem koalice CDU/CSU, pokud tedy bude celoněmecká Křesťansko-demokratická unie chtít. Jak píše rakouský list Der Standard, ze strany Södera to není vůbec nemoudrá taktika. CDU totiž považuje bavorskou CSU za svou mladší sestru a nenechá si nic diktovat. Politik z Mnichova navíc staví pod ještě větší tlak předsedu CDU Armina Lascheta.

Na nedělní tiskové konferenci Söder svou kandidaturu vyhlásil v Laschetově přítomnosti. Oba se snaží o souznění, vždyť vystoupení předcházela dlouhá debata mezi oběma politiky. To ale nic nemění na tom, že kandidátem by chtěl být i Laschet.

Čtěte také

Tomu se ovšem v posledních týdnech moc nedaří, protože jeho strana ve dvou březnových zemských volbách nepřinesla nějaké oslnivé výsledky. Pokud CDU vyšle do souboje o kancléřské křeslo bavorského politika místo svého stávajícího předsedy, bude to pro Lascheta výmluvný signál.

Obě strany CDU i CSU vědí, že teď jejich tábor nejvíc poškozuje čekání. Server ZEIT Online upozorňuje, že další klíčový moment přijde už v pondělí.

Obě strany totiž čeká schůze předsednictva a na programu je otázka, koho podpořit. Zde Armin Laschet spoléhá na své kolegy. Právě na nich záleží, jestli Markus Söder stráví příští měsíce doma v Bavorsku, nebo při volební kampani napříč Německem.

Čtěte také

Nikdo z důležitých členů CDU zatím bavorského premiéra v boji o místo volebního lídra veřejně nepodpořil. Na druhou stranu, zastání by mohl mít mezi některými poslanci. Ti tuší, že by jim spolupráce se Söderem mohla vynést lepší místa na kandidátce pro říjnové volby.

Söder ví, že mezi straníky nemá nejlepší pověst kvůli své povaze. Proto se snaží zdůrazňovat svou přednost – umí vyhrávat volby. Laschet se oproti němu staví do pozice politika, který staví mosty. Jednota nebo nejednota – to je, oč tu běží, píše ZEIT Online.

Vyšetřování havárie letadla u Smolenska?

Ani deset let po letecké havárii u Smolenska nepřestává polská strana Právo a spravedlnost (PiS) zpochybňovat závěry vyšetřování.

Čtěte také

Vládní politici živí teorii o utajovaném výbuchu a z vlastní verze událostí vytvořili mýtus, od kterého odvozují své volební úspěchy. Podle komentáře v deníku Rzeczpospolita je ale tento mýtus pouze zdrojem konfliktů a polarizace polské společnosti.

Krom řečí o explozi ale spojenci Jaroslawa Kaczynského ničím novým k vyšetřování nepřispěli. Parlamentní komise pod vedením Antoniho Macierewicze navíc čelí kritice od některých rodin obětí.

Vadí jim, že se stále nepodařilo získat přístup k vraku letadla, který zůstal v Rusku. Stejně nedostupný je ale taky údaj, kolik provoz Macierewiczovy komise stojí a kdo do ní vlastně patří. Hlavním viníkem chaosu je sám Kaczynski, který práci komise kryje, píše deník Rzeczpospolita.

Poslechněte si celý přehled zahraničního tisku, který četli Šárka Fenyková a Jan Bumba.

autoři: Ondřej Elbel , lup
Spustit audio

Související