Markéta Pilátová: S Baťou v džungli. Příběh o hledání domova a lidské vůli

24. srpen 2020

V románu S Baťou v džungli ožívají dramatické události 20. století, které poznamenaly život českého továrníka Jana Antonína Bati a jeho rodiny. Od počátečního rozmachu podnikání a budování baťovského impéria, přes tragickou smrt Tomáše Bati při leteckém neštěstí a střet s dvěma diktaturami, nacistickou a komunistickou, až po nařčení z kolaborace s Němci a dalších zločinů.

Čtou: Dalimil Klapka, Vlasta Žehrová, Dana Černá, Martina Hudečková, Hanuš Bor
Připravil: Jiří Vondráček
Dramaturgie: Petr Turek
Režie: Apolena Novotná

Příběh Jana Antonína Bati, muže, který v oblasti Jižní Ameriky zvládl vybudovat spoustu „malých Zlínů“, sepisuje Markéta Pilátová při mnoha setkáních s Baťovou vnučkou Dolores.

Vytváří se tak mozaika z vyprávění řady lidí, kteří se s Janem Antonínem skutečně setkali a teď o tom zprostředkovaně, právě skrze Dolores a mnohé dochované deníky a zápisníky, podávají svědectví. Každá z postav má typický vztah k Baťovi, osobitý způsob vyjadřování i slovník.

Pilátová jako by každému z nás v tomto románu umožnila promlouvat s postavami, jsme svědky velmi osobních a osobitých zpovědí, menších i větších příběhů, rodinných střetů. Vyprávění je z velké části také o vděčnosti. Vděčnosti těch, kterým Baťa svým podnikáním doslova zachránil život.

Markéta Pilátová (1973) je spisovatelka, novinářka, překladatelka a hispanistka.

Vystudovala romanistiku a historii na Filosofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, kde pak také působila jako odborná asistentka.

Dále pracovala na katedře slavistiky ve španělské Granadě a učila češtinu nejenom potomky krajanů v Jižní Americe, především v Brazílii a Argentině. Právě tam se setkala s řadou inspirativních příběhů, které se rozhodla začít sepisovat.

Mezi její nejznámější romány patří debut Žluté oči vedou domů či Má nejmilejší kniha. Za obě knihy byla nominována na Magnesii Literu. Je autorkou řady knih pro děti a na kontě má i básnické sbírky. Pravidelně spolupracuje s Respektem, Lidovými novinami i Českým rozhlasem.

autoři: Jiří Vondráček , Barbora Petrovická
Spustit audio